Προσωπικότητα και Οικογενειακές Σχέσεις, το παράδειγμα της επικοινωνίας του τέκνου της Χριστίνας Σταμπέλου(επιμ. Ι. Σπυριδάκης)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 12/2010, Δεκέμβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα Αθήνα - Κομοτηνή 2010, με Πρόλογο Μιχ. Σταθόπουλου Παρουσίαση: Ιωάννης Σ. Σπυριδάκης, Ομ. Καθηγητής Παν/μίου Αθηνών Α.1. Το Οικογενειακό Δίκαιο ανήκει, κατά τον κύριο όγκο του, στο Δίκαιο των Προσώπων. Ακόμη και οι περιουσιακές σχέσεις έχουν έντονο το προσωπικό στοιχείο (γι’ αυτό και από πολλούς χαρακτηρίζονται «μικτές», ως υπαγόμενες και στο Δίκαιο των Προσώπων και στο Δίκαιο της Περιουσίας). Τόσο στη θεωρία όσο και στη νομολογία, είτε ρητά είτε σιωπηρά, αναγνωρίζεται ότι τα οικογενειακά δικαιώματα (και οι οικογενειακές έννομες σχέσεις) είναι επί μέρους εκδηλώσεις του δικαιώματος της προσωπικότητας και της έννομης καταστάσεως του προσώπου. Συνήθως όμως, λόγω των ειδικών ρυθμίσεων του Οικογενειακού Δικαίου, μετά από μία γενική αναφορά στο δικαίωμα της προσωπικότητας και στην προσωπικότητα, γίνεται ανάλυση, ερμηνεία και εφαρμογή μόνο των ειδικών κανόνων του Οικογενειακού Δικαίου, χωρίς συνδυασμό τους, παρά κατ’ εξαίρεση, προς την προσωπικότητα. Άλλωστε, τα συνήθως εμφανιζόμενα ζητήματα επαρκώς μπορεί να αντιμετωπισθούν με βάση μόνο τις ειδικές ρυθμίσεις. Έτσι, μόνο όταν πρόκειται να υποστηριχθούν λύσεις σε θέματα που δεν ρυθμίζονται από τους κανόνες του Οικογενειακού Δικαίου ή λύσεις αντίθετες προς το γράμμα των κανόνων αυτών, γίνεται προσφυγή στο δικαίωμα της προσωπικότητας και στη ρύθμισή του (ΑΚ 57 επ.). 2. Βέβαια, στη νεότερη βιβλιογραφία...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.