Ι. Σπυριδάκης, Πνευματική ιδιοκτησία - Τηλεοπτικοί δέκτες σε δωμάτια ξενοδοχείων - Δημόσια εκτέλεση πνευματικών έργων (γνωμ.)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 2/2011, Φεβρουάριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Ιωάννη Σ. Σπυριδάκη, Ομ. Καθηγητή Παν/μίου Αθηνών Περίληψη: Στην παρούσα γνωμοδότηση τέθηκε το ερώτημα αν η ύπαρξη συσκευών τηλεοράσεως στα δωμάτια ξενοδοχείου, οι οποίες τοποθετήθηκαν από τον ξενοδόχο, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι πελάτες-ένοικοι των δωματίων να κάνουν χρήση αυτών, υπάγεται στη ρύθμιση του Ν 2121/1993 για τη δημόσια εκτέλεση πνευματικών έργων. Αποκλειστικό κριτήριο για το χαρακτηρισμό της χρήσεως ή εκτελέσεως ή παρουσιάσεως ενός έργου ως δημόσιας είναι να καθιστούν αυτές το έργο προσιτό σε κύκλο προσώπων τα οποία δεν ανήκουν στον κύκλο της οικογένειας και το άμεσο κοινωνικό περιβάλλον. Δεν αποτελεί προϋπόθεση της δημόσιας εκτέλεσης να πραγματοποιείται η εκτέλεση με πρωτοβουλία του ξενοδόχου αλλά αρκεί ότι κατέστη δυνατή η πρόσβαση στο «κοινό», αδιάφορα αν και πότε αυτό θα κάνει χρήση της προσβάσεως. Τέλος στην έννοια του «νέου κοινού» το οποίο δεν δικαιούται χωρίς καταβολή ανταλλάγματος να έχει πρόσβαση σε τηλεοπτική εκπομπή, ανήκουν και οι πελάτες του ξενοδοχείου. Ενόψει αυτών ο γνωμοδοτών καταλήγει ότι η ύπαρξη συσκευών τηλεόρασης στα δωμάτια ξενοδοχείου αποτελεί δημόσια εκτέλεση κατά την έννοια της ισχύουσας νομοθεσίας. Α. Ιστορικό Συνήθως στα δωμάτια των ξενοδοχείων υπάρχουν συσκευές τηλεοράσεως προς χρήση από τους πελάτες. Μεταξύ ξενοδόχων και Οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων υπάρχει αντιδικία σχετικά με την αξίωση...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.