ΑΕΔ 7/2011 [Τοκογονία από την επίδοση στο Δημόσιο καταψηφιστικής αγωγής, της οποίας το αίτημα περιορίστηκε μετέπειτα σε αναγνωριστικό](παρατ. Δ. Γιακουμής)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 3/2011, Μάρτιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Δικαιοδοσία Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου. Σ’ αυτήν υπάγεται και η άρση της αμφισβήτησης για την ουσιαστική αντισυνταγματικότητα ή την έννοια των διατάξεων τυπικού νόμου, αν γι’ αυτές εκδόθηκαν αντίθετες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πότε υπάρχει αντίθεση μεταξύ αποφάσεων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, σχετικά με την έννοια τυπικού νόμου. Η αντίθεση πρέπει να προκύπτει από τις αναγκαίες αιτιολογίες για τη θεμελίωση του διατακτικού των αποφάσεων. Παραπομπή στο ΑΕΔ του ζητήματος άρσης της αμφισβήτησης ως προς την έννοια της διάταξης του άρθρου 21 του Κώδικα περί Δικών του Δημοσίου. Κρίση αφενός του ΣΤΕ ότι σε περίπτωση περιορισμού του αρχικά καταψηφιστικού αιτήματος σε αναγνωριστικό, οφείλονται τόκοι από την επίδοση της αγωγής. Αντίθετη κρίση αφετέρου της Τακτικής Ολομέλειας του ΑΠ ότι σε περίπτωση επίδοσης καταψηφιστικής αγωγής της οποίας το αίτημα περιορίστηκε εν συνεχεία σε αναγνωριστικό, δεν γεννάται υποχρέωση του Δημοσίου προς τοκοδοσία. Άρση της αμφισβήτησης από το ΑΕΔ με την κρίση ότι, όπως από την ανωτέρω διάταξη συνάγεται, για την έναρξη της τοκογονίας αρκεί η γένεση της επιδικίας, από την οποία αρχίζει η αμφισβήτηση ως προς την ύπαρξη της απαίτησης για χρηματική παροχή με την άσκηση της αγωγής και την επίδοσή της προς το Ελληνικό Δημόσιο. Εφόσον ο νόμος συνδέει την έννομη συνέπεια της τοκογονίας μόνο προς τη γένεση της επιδικίας, δεν συντρέχει λόγος διαφοροποιήσεως της καταψηφιστικής προς την αναγνωριστική αγωγή. Οφείλονται συνεπώς τόκοι στην περίπτωση περιορισμού του αρχικά καταψηφιστικού αιτήματος, σε αναγνωριστικό.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.