ΜΠρΜεσολ 481/2010 [Προϋποθέσεις και χαρακτήρας της ανακοπής τρίτου κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης](παρατ. Ν. Κατηφόρης)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 3/2011, Μάρτιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η ανακοπή τρίτου κατά της εκτέλεσης είναι ένδικο βοήθημα με τη μορφή της δικονομικής διαπλαστικής αγωγής, που αποβλέπει στην ακύρωση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης. Ισχύει ο κανόνας του απροθέσμου άσκησής της. Στο δικόγραφο αυτής μπορούν να σωρευθούν αντικειμενικά δύο αιτήματα, το αναγνωριστικό προς διάγνωση του ουσιαστικού δικαιώματος του τρίτου, που απευθύνεται εναντίον του δανειστή και του οφειλέτη, και το διαπλαστικό που στρέφεται εναντίον του δανειστή και προσβάλλει τις πράξεις της εκτέλεσης. Οι ενυπόθηκοι δανειστές δεν μπορούν να ασκήσουν ανακοπή βάσει του άρθρου 936 ΚΠολΔ, αλλά δικαιούνται μόνο να ασκήσουν αναγγελία. Μπορούν να ασκήσουν την ανακοπή του άρθρου 936 ΚΠολΔ, αν η αναγκαστική εκτέλεση επισπεύδεται στο ακίνητο ή το κινητό αντίστοιχα, που ανήκει σε άλλον και όχι στον παραχωρήσαντα την υποθήκη ή το ενέχυρο. Η ανακοπή τρίτου απευθύνεται κατά του επισπεύδοντος δανειστή και του καθ’ ου η εκτέλεση οφειλέτη που συνδέονται μεταξύ τους με αναγκαστική ομοδικία. Συνεπώς η απόφαση που εκδίδεται είναι κατ’ αντιμωλία απόφαση ως προς όλους τους ομοδίκους και δεν μπορεί να προσβληθεί με ανακοπή ερημοδικίας. Προϋποθέσεις χορήγησης αναστολής εκτέλεσης. Ν 3816/2010 για τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών προς τις Τράπεζες.Πρόεδρος: Π. Σπανού, Πρωτοδίκης Δικηγόροι: Α. Μπιλιάνης, Κ. Ασημακοπούλου, Μ. Πούλος Διατάξεις: άρθρα 1257, 1274 ΑΚ, 76 [παρ. 1],...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.