Α. Δοβλές, Η κλήτευση αντιδίκου εγκατεστημένου στην αλλοδαπή για λήψη ενόρκου βεβαιώσεως ως πρόβλημα του επιτρεπτού της remise au parquet (με αφορμή την ΠΠρΑθ 2946/2011)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 8-9/2012, Άυγουστος-Σεπτέμβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η κλήτευση αντιδίκου εγκατεστημένου στην αλλοδαπή για λήψη ενόρκου βεβαιώσεως ως πρόβλημα του επιτρεπτού της remise au parquet (με αφορμή την ΠΠρΑθ 2946/2011)* Αλέξανδρου Δοβλέ, Δικηγόρου Αθηνών, LLM Περίληψη: Στην παρούσα ερευνάται σε πρώτο επίπεδο η σχέση διαφορετικών νομικών διατάξεων (ΚΠολΔ 134-136, Σύμβαση Χάγης, Κανονισμός 1393/2007) που ρυθμίζουν το ζήτημα της επίδοσης στην αλλοδαπή ως πρόβλημα της σχέσης του συστήματος της πλασματικής επίδοσης (remise au parquet) με το σύστημα της πραγματικής επίδοσης στο παράδειγμα της κλήτευσης αντιδίκου για την λήψη ένορκης βεβαίωσης. Αφορμή για τα ανωτέρω στάθηκε η ΠΠρΑθ 2946/2011 σύμφωνα με την οποία για την διακοινοτική επίδοση κλήτευσης αντιδίκου στην αλλοδαπή δεν αρκεί η πλασματική επίδοση των ΚΠολΔ 134-136 αλλά η πραγματική επίδοση σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού 1393/2007. Σε δεύτερο επίπεδο εξετάζονται οι πρακτικές συνέπειες εφαρμογής των ανωτέρω νομοθετημάτων, ιδίως ως προς τον χρόνο έναρξης προθεσμιών δικονομικού και ουσιαστικού δικαίου, καθώς και οι πρακτικοί τρόποι δια των οποίων ο διάδικος που τελικά επιβαρύνεται με τους κινδύνους που σχετίζονται με την επίδοση στην αλλοδαπή, θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις σχετικές δυσχέρειες. Τέλος, εξετάζεται το ειδικό πρόβλημα της κλήτευσης προς συζήτηση με αφορμή την πρόσφατη νομολογία του ΑΠ. 1. Εισαγωγή στο πρόβλημα Η ένορκη βεβαίωση στην ελληνική αστική δίκη έχει...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.