Κ. Βουλγαράκης, Διαιτησία και Κανονισμός 44/2001/ΕΚ. Με αφορμή την απόφαση West Tankers και την από 14/12/2010. Πρόταση της Επιτροπής για την τροποποίηση του Κανονισμού (COM (2010) 748 τελικό)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 10/2012, Οκτώβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Κωνσταντίνου Δ. Βουλγαράκη, Δικηγόρου, ΜΔΕ Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου Περίληψη: Στις 14 Δεκεμβρίου 2010, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Πρότασή της για την τροποποίηση του Κανονισμού 44/2001/ΕΚ. Μια από τις σημαντικότερες καινοτομίες της Πρότασης αυτής είναι η εγκαθίδρυση ενός ειδικού κανόνα εκκρεμοδικίας σχετικά με τη διαιτησία, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί η σχέση της τελευταίας με τον Κανονισμό. Στο πρώτο μέρος της παρούσας μελέτης επιχειρείται μια οριοθέτηση της εν λόγω σχέσης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα βάσει της νομολογίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο πεδίο των ασφαλιστικών μέτρων, των παράλληλων διαδικασιών και της αναγνώρισης και εκτέλεσης των αποφάσεων. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται οι σχετικές με τη διαιτησία προτεινόμενες ρυθμίσεις, ενώ στο τρίτο και τελευταίο μέρος επιχειρείται μια αξιολόγηση της Πρότασης της Επιτροπής. I. Εισαγωγικά Η διαιτησία αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους τρόπους εναλλακτικής επίλυσης των διαφορών, αποφέροντας παράλληλα τεράστια κέρδη στα ανά τον κόσμο διαιτητικά κέντρα. [1] Δεν θα πρέπει λοιπόν να προκαλεί έκπληξη ο σκληρός ανταγωνισμός ανάμεσα στα κράτη, για το ποιο από αυτά θα αποτελέσει τον καλύτερο τόπο διεξαγωγής διαιτησίας. Έτσι, τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά η ένταση του ανταγωνισμού ανάμεσα στα διαιτητικά και στα τακτικά δικαστήρια, ενώ αυξάνεται αντίθετα η...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.