Εγχειρίδιο αρχειονομίας. Θεωρητικές προσεγγίσεις. Οργάνωση και σκοποί. Σύγχρονες προκλήσεις της Μ. Κολυβά(επιμ. Ι. Βελισσαροπούλου-Καράκωστα)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 10/2012, Οκτώβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Παρουσίαση: Ιουλία Βελισσαροπούλου-Καράκωστα, Καθηγήτρια Παν/μίου Αθηνών Το Εγχειρίδιο της Μ. Κολυβά είναι αφιερωμένο στις μεθόδους και τις τεχνικές που εφαρμόζονται κατά τη συγκέντρωση, διατήρηση, επεξεργασία, πρόσβαση και χρήση αρχείων. Κλάδος των κοινωνικών επιστημών, η Αρχειονομία αντιμετωπίζει σήμερα «νέες προκλήσεις που προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό των αναγκών, την ορθή εφαρμογή της πληροφορικής τεχνολογίας που καλείται να συνδράμει, και συνεπώς από την ανάλογη εξέλιξη των θεωρητικών προσεγγίσεων» (σ. 19). Στο πρώτο κεφάλαιο της μελέτης διευκρινίζεται η έννοια του εγγράφου ή της έγγραφης πράξης, όπως αυτή γίνεται δεκτή στην επιστήμη των αρχείων. Αναλύονται οι διάφορες κατηγορίες εγγράφων (δημόσια, ιδιωτικά, συμβολαιογραφικά), η διαδικασία παραγωγής και έκδοσης, οι εξωγενείς (ύλη, γραφή, δίπλωση κ.λπ.) και οι ενδογενείς (tenor formularis) παράγοντες ή χαρακτήρες, η τυπολογία των έγγραφων πράξεων (δημόσιων και ιδιωτικών), η γνησιότητα και η πλαστότητα του εγγράφου. Εξετάζεται ακόμα η ολοένα και διογκούμενης σημασίας κατηγορία των εγγράφων σε ηλεκτρονικό υπόστρωμα εγγραφής (σ. 83-92), υποδηλούμενο με το ακρώνυμο D.L.M. (documents lisibles par machine). Το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με τον κύκλο ζωής των εγγράφων. Οι «τρεις ηλικίες» του εγγράφου και του αρχείου (διοικητική, ενδιάμεση και ιστορική), εκτεινόμενες σε τριάντα χρόνια, υπαγορεύονται από την υπηρεσιακή χρησιμότητά τους, η οποία καθορίζεται από τον φορέα παραγωγής τους (τη διοίκηση) και από το...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.