Π. Bαφειάδου, Επιδίκαση στον παθόντα «εύλογης αποζημίωσης» στην περίπτωση μη καταλογισμού της πράξης στον ζημιώσαντα (άρθρο 918 ΑΚ)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 10-11/2014, Νοέμβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Παναγιώτα Bαφειάδου, Δικηγόρος Περίληψη: Η διάταξη του άρθρου 918 ΑΚ θεσπίζει κανόνα αντικειμενικής αδικοπρακτικής ευθύνης. Η εν λόγω διάταξη θεσπίστηκε με βάση την αρχή της επιείκειας και εφαρμόζεται με κριτήριο, πλην άλλων, κυρίως την εκτίμηση της οικονομικής κατάστασης του ζημιώσαντος. Η φύση της ευθύνης κατά την ΑΚ 918 είναι επιβοηθητική και θεμελιώνεται μόνο όταν η ζημία του παθόντος δεν μπορεί να καλυφθεί από άλλη πηγή. Η ρύθμιση της εν λόγω διατάξεως είναι σύμφωνη με τη γενική αρχή του δικαίου της αποζημιώσεως, που είναι η αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη ο ζημιωθείς, δεδομένου ότι στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα το πρόσωπο του ζημιωθέντος και η προστασία του ιδιωτικού του συμφέροντος. 1. Προϋποθέσεις εφαρμογής της ΑΚ 918 περί επιδίκασης εύλογης αποζημίωσης Α. Γενικά Η ικανότητα προς καταλογισμό αποτελεί προϋπόθεση της υποχρέωσης για αποζημίωση, στα πλαίσια της υποκειμενικής ευθύνης. Αν λείπει αυτή η προϋπόθεση, αποκλείεται καταρχήν η υποχρέωση για αποζημίωση. Για λόγους όμως επιείκειας, ο νόμος προβλέπει στην περίπτωση αυτή, την υποχρέωση παροχής εύλογης αποζημίωσης, υπό τους όρους του άρθρου 918 ΑΚ. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της διάταξης αυτής, αν και ο ζημιώσας δεν ευθύνεται για τη ζημία που προξένησε σε άλλον, λόγω ελλείψεως της ικανότητας για καταλογισμό κατά τα άρθρα 915-917 ΑΚ, εν...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.