ΤρΕφΑθ 1888/2017 [Ακύρωση διαιτητικής απόφασης λόγω αντίθεσης σε διατάξεις δημόσιας τάξης – Προϋποθέσεις - 281 ΑΚ – Δεν αποτελεί κανόνα δημόσιας τάξης] (παρατ. Άν. Πλεύρη)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 7/2017, Ιούλιος 2017

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Π. Ψυχογυιού Εισηγητής: Γ. Αυγέρης, Εφέτης Δικηγόροι: Ν. Εμμανουηλίδης, Α. Τσιρώνης Ακύρωση διαιτητικής απόφασης λόγω υπέρβασης εξουσίας. Για να κριθεί αν πρόκειται για υπέρβαση ή όχι, αποφασιστικά είναι τα όρια που θέτει η διαιτητική συμφωνία σε συνδυασμό με το περιεχόμενο και τα αιτήματα της αίτησης – προσφυγής στη διαιτησία. Δεν αποτελεί υπέρβαση εξουσίας η εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή του νόμου ή η κακή εκτίμηση πραγματικών περιστατικών από το διαιτητικό δικαστήριο κατά την, μετά από εξέταση της ενώπιον του διαφοράς, παραδοχή ή απόρριψη των σχετικών αξιώσεων των προσώπων που συνομολόγησαν τη συμφωνία περί διαιτησίας. Ακύρωση λόγω αντίθεσης σε διατάξεις δημόσιας τάξης. Ποιες διατάξεις νοούνται ως δημόσιας τάξης. Άρθρο 33 ΑΚ. Δεν θεμελιώνεται ο λόγος αυτός ακύρωσης, όταν η διαιτητική απόφαση εσφαλμένα ερμήνευσε και εφάρμοσε τον νόμο ή έχει απλώς ανεπαρκή αιτιολογία, εκτός αν από την υλοποίηση της απόφασης θα δημιουργούνταν κατάσταση αντίθετη προς τις άνω θεμελιώδεις αντιλήψεις της ελληνικής έννομης τάξης. Διεθνείς διαιτησίες. Αυτεπάγγελτη κρίση δικαστηρίου, το οποίο επιλαμβάνεται ύστερα από αγωγή ακύρωσης διαιτητικής απόφασης, περί του αν η διαιτητική απόφαση είναι αντίθετη στη διεθνή δημόσια τάξη, όπως νοείται στο άρθρο 33 ΑΚ. Υπό την αντίθετη εκδοχή, κατά την οποία ως διατάξεις δημόσιας τάξης νοούνται όλες ανεξαιρέτως οι διατάξεις αναγκαστικού...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.