ΑΠ 360/2017 [Κατάσχεση εις χείρας τρίτου - Ανακοπή λόγω ακυρότητας των πράξεων της εκτέλεσης, που έγιναν μετά την επιταγή, ή για λόγους σχετιζόμενους με την απαίτηση – Τηρούμενη προθεσμία, (παρατ. Ειρ. Γαβαλά)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 8-9/2017, Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2017

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Β. Πέππας, Προεδρεύων Αρεοπαγίτης Εισηγήτρια: Π. Ζωντανού Δικηγόροι: Ε. Αναγνώστου, Ε. Κωστάντη, Πάρεδρος ΝΣΚ Αναγκαστική εκτέλεση για την ικανοποίηση χρηματικών απαιτήσεων. Ανακοπή από τον οφειλέτη για λόγους ακυρότητας της αναγκαστικής κατάσχεσης μπορεί να ασκηθεί έως την έναρξη της τελευταίας πράξης εκτέλεσης, που είναι η σύνταξη έκθεσης πλειστηριασμού. Κατάσχεση εις χείρας τρίτου. Αν ο τρίτος προβεί σε καταφατική δήλωση προβλέπεται διαδικασία εξόφλησης του κατασχόντος είτε απευθείας από τον τρίτο είτε με διανομή του ποσού μέσω συμβολαιογράφου. Στην περίπτωση αυτή, το απώτερο χρονικό σημείο για την άσκηση ανακοπής από τον οφειλέτη για λόγους ακυρότητας της κατάσχεσης πρέπει να συνδεθεί με την εκπνοή της προβλεπόμενης από το άρθρο 988 παρ. 1 α’ ΚΠολΔ προθεσμίας, οπότε συντελείται η αναγκαστική εκχώρηση της απαίτησης του οφειλέτη προς τον κατασχόντα και ο τελευταίος αποκτά τον κατ’ άρθρο 989 εκτελεστό τίτλο σε βάρος του τρίτου. Πότε επέρχεται η αναγκαστική εκχώρηση απαίτησης σε περίπτωση καταφατικής και σε περίπτωση αρνητικής δήλωσης. Προθεσμία άρθρου 988 ΚΠολΔ. Αρχίζει από την επομένη της επίδοσης του κατασχετηρίου στον καθ’ ου η εκτέλεση, εφόσον όμως προηγήθηκε η προς τον τρίτο επίδοση του κατασχετηρίου, διότι από τότε η κατάσχεση θεωρείται υπαρκτή. Αν η επίδοση στον καθ’ ου η εκτέλεση του κατασχετηρίου προηγήθηκε της επίδοσης αυτού...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.