ΕιρΚαλαμ 45/2018 [Εσφαλμένη εισαγωγή υπόθεσης μικροδιαφοράς με την νέα τακτική διαδικασία του Ν 4335/2015], (παρατ. Φ. Λάμπου)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 4/2018, Απρίλιος 2018

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Α. Παζαρίδη, Δόκιμη Ειρηνοδίκης Δικηγόροι: Π. Μάνθιου, Ζ. Κυριακοπούλου Υπόθεση μικροδιαφοράς εισαχθείσα εσφαλμένως με την τακτική διαδικασία μετά τον Ν 4335/2015. Από τη στιγμή που τηρήθηκαν οι αυστηρότερες διατάξεις της τακτικής διαδικασίας, το δικαστήριο κρατεί και δικάζει την αγωγή. Επιβοηθητική φύση της αξίωσης αδικαιολόγητου πλουτισμού. Στοιχεία του ορισμένου της αγωγής, αναλόγως αν το αίτημα απόδοσης του πλουτισμού συνιστά την κύρια ή επικουρική βάση της αγωγής. Η παραγραφή ως νόμιμη αιτία διατήρησης του πλουτισμού. Βάρος απόδειξης και ορισμένο της αντένστασης διακοπής της παραγραφής. Διατάξεις: άρθρα 250 αρ. 1, 253, 272, 904 ΑΚ, 14, 33, 216, 219, 466-471 ΚΠολΔ Από το άρθρο 904 του ΑΚ, που ορίζει ότι όποιος έγινε πλουσιότερος χωρίς νόμιμη αιτία από την περιουσία ή με ζημία άλλου, έχει υποχρέωση να αποδώσει την ωφέλεια, συνάγεται ότι στοιχείο του πραγματικού κάθε απαίτησης αδικαιολογήτου πλουτισμού είναι εκτός άλλων και η ανυπαρξία ή η ελαττωματικότητα της αιτίας, βάσει της οποίας έγινε η περιουσιακή μετακίνηση και επήλθε ο πλουτισμός του λήπτη. Από την ίδια ως άνω διάταξη προκύπτει, ότι η αγωγή του αδικαιολόγητου πλουτισμού είναι επιβοηθητικής ουσιαστικά φύσης και μπορεί να ασκηθεί μόνον, όταν λείπουν οι προϋποθέσεις της αγωγής από τη σύμβαση ή την αδικοπραξία, εκτός εάν θεμελιώνεται σε πραγματικά περιστατικά διαφορετικά...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.