Αθ. Σκόντζος, Ζητήματα κατανομής του βάρους απόδειξης στο Δίκαιο Προστασίας Καταναλωτή - (μετά και τον Ν 4512/2018 και την πρόσφατη νομολογία)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 10/2018, Οκτώβριος 2018

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Αθανάσιος Β. Σκόντζος,   υπ. ΔΝ - Υπότροφος ΙΚΥ, LL.M (HU Berlin) Περίληψη: Με την παρούσα μελέτη επιδιώκεται η θεωρητική και νομολογιακή πλαισίωση ορισμένων από τα ζητήματα κατανομής του αποδεικτικού βάρους στο Δίκαιο Προστασίας του Καταναλωτή. Λαμβάνονται ιδίως υπόψη οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις που επέφερε ο Ν 4512/2018 στο βασικό ρυθμιστικό πλαίσιο των εθνικών διατάξεων προστασίας, καθώς και η πρόσφατη νομολογιακή κίνηση. Αφετηρία της ανάλυσης αποτελεί η εξέταση της συνδρομής των προϋποθέσεων εφαρμογής των προστατευτικών κανόνων, ενόψει και της πρόσφατης στροφής της εθνικής νομοθεσίας, αποσκοπούσας στην εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή προσέγγιση. Αντικείμενο εξέτασης αποτελούν επίσης οι θέσεις θεωρίας και νομολογίας σε επιμέρους ζητήματα, με έμφαση στους καταχρηστικούς ΓΟΣ, την ευθύνη του παραγωγού ελαττωματικών προϊόντων και την ευθύνη του παρέχοντος υπηρεσίες. Δεδομένου ότι η ασύμμετρη πληροφόρηση των μερών αποτελεί βασικό πρόβλημα των σύγχρονων καταναλωτικών συναλλαγών, αντικείμενο μελέτης αποτελεί επίσης η κατανομή του αποδεικτικού βάρους επί των προβλεπόμενων υποχρεώσεων ενημέρωσης. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην παρουσίαση τόσο των εθνικών και παράγωγων ευρωπαϊκών κανόνων, όσο και στην παράθεση πρότυπων ρυθμίσεων ενός ραγδαία εξελισσόμενου ευρωπαϊκού ιδιωτικού δικαίου. Εισαγωγή Με τον Ν 4512/2018 [1] επιχειρήθηκε, μεταξύ άλλων, η συμπλήρωση και επικαιροποίηση των διατάξεων του Ν 2251/1994 για την προστασία των καταναλωτών, με βασικό γνώμονα την βελτίωση του νομοθετικού...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.