Λ. Γρηγοριάδης, Η προστασία του υποκειμένου των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ως καταναλωτή μετά τη θέσπιση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679)

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τεύχος 11/2018, Νοέμβριος 2018

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & πρακτικής

Εκδίδεται από το 2008 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €110.00
ΝΠ €160.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Λάζαρος Γ. Γρηγοριάδης, ΔΝ, Δικηγόρος, Λέκτορας Νομικής Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου Η προστασία του υποκειμένου των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ως καταναλωτή μετά τη θέσπιση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679) Περίληψη: Το παρόν άρθρο εξετάζει τη σχέση μεταξύ του ενιαίου νομικού πλαισίου για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (ΔΠΧ) που καθιερώνει ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ) και του δικαίου προστασίας του καταναλωτή. Ειδικότερα, εντοπίζει ορισμένες ανεπάρκειες του ΓΚΠΔ σε σχέση με την προστασία ΔΠΧ που ανήκουν σε καταναλωτές και προτείνει, υπό το φως της αλλοδαπής θεωρίας και νομολογίας, τρόπους με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί πληρέστερη προστασία του δικαιώματος του καταναλωτή στον πληροφοριακό αυτοκαθορισμό μέσω του δικαίου προστασίας του καταναλωτή. Κατά τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται, προς την κατεύθυνση αυτή μπορούν συγκεκριμένα να συμβάλλουν οι εθνικοί κανόνες των κρατών μελών που έχουν θεσπιστεί κατ’ επιταγή των Οδηγιών 93/13/ΕΟΚ, 2005/29/ΕΚ και 2011/83/ΕΕ. Α. Εισαγωγή Όπως επισημαίνεται στη θεωρία, ένας από τους κυριότερους λόγους που δικαιολογούν την προστασία του καταναλωτή μέσω διατάξεων αναγκαστικού δικαίου είναι η ισχυρότερη θέση των προσώπων με τα οποία οι καταναλωτές διαπραγματεύονται και καταρτίζουν συμβάσεις, ως συνέπεια του φαινομένου της «πληροφοριακής ασυμμετρίας» ή «ασύμμετρης κατανομής των πληροφοριών» (information asymmetry, Informationsasymmetrie) [1] . Συγκεκριμένα, ως μια από...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.