Σ. Γιοβάνογλου, Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής γενετήσιας κακοποίησης του παιδιού με «συνεδρίες οικογενειακών ομάδων»

ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 2/2009, Οκτώβριος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η μελέτη αυτή εστιάζει στο ζήτημα της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής γενετήσιας κακοποίησης του παιδιού με «συνεδρίες οικογενειακών ομάδων», οι οποίες αποτελούν μία από τις δημοφιλέστερες διαδικασίες της εναλλακτικής εκείνης αντίδρασης στο έγκλημα που έγινε γνωστή ως «αποκαταστατική δικαιοσύνη». Ειδικότερα, συζητείται η καταλληλότητα ή μη των αποκαταστατικών αυτών συνεδριών να αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικότητα τις υποθέσεις της γενετήσιας κακοποίησης των παιδιών μέσα στην οικογένεια, εφ’ όσον το συμβατικό σύστημα έχει αποτύχει, στον βαθμό που η μορφή αυτή της εγκληματικότητας παραμένει συνήθως κρυφή.ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΟΒΑΝΟΓΛΟΥ, ΔΝ, Επιστημονικής Συνεργάτιδος ΑΠΘ Every woman adores a Fascist, The boot in the face, the brute Brute heart of a brute like you1. (Από το ποίημα «Daddy» της Sylvia Plath)2 Ι. Εισαγωγή Το ζήτημα της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής γενετήσιας κακοποίησης του παιδιού με «συνεδρίες οικογενειακών ομάδων» [1] αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης συζήτησης που αναπτύσσεται εδώ και μία τουλάχιστον δεκαετία στη θεωρία [2] . Αντικείμενο της συζήτησης αυτής είναι η καταλληλότητα ή μη της «αποκαταστατικής δικαιοσύνης», μιας εναλλακτικής αντίληψης για το έγκλημα και την απονομή της δικαιοσύνης, να αντιμετωπίζει μέσω διαδικασιών, όπως οι εν λόγω συνεδρίες, τις υποθέσεις της «βίας λόγω φύλου» (“gendered violence”). Στην έννοια της «βίας λόγω φύλου» συμπεριλαμβάνεται, όπως γίνεται δεκτό, [3] η ενδοοικογενειακή βία γενικά, καθώς...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.