Γ. Πανούσης, «Αθλητική» βία αλά ελληνικά. Χουλιγκανισμός (χωρίς εξωραϊσμούς), Πολιτεία (χωρίς αρετή και τόλμη) και Αλήθειες (χωρίς κουκούλες)

ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 2/2011, Ιούλιος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Παρουσίαση και οριοθέτηση της κατάστασης του σημερινού αθλητισμού στην Ελλάδα υπό το πρίσμα της βίας που τον χαρακτηρίζει, αναφορικά με τις κατηγοριοποιήσεις της, τις ποινικές συνέπειές της, τη διάκρισή της σε επιμέρους μορφές.To άρθρο καταλήγει με τη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπισή της.ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ, Καθηγητή Εγκληματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Αφιερωμένο εξαιρετικά σε όσους πονούν για αυτά που βλέπουν αλλά και δεν φοβούνται 1. Ο σημερινός αθλητισμός αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της μεγάλης ρήξης ανάμεσα στη σύγχρονη και στην παραδοσιακή κοινωνία. Ο ατομικισμός, ο ανταγωνισμός, ο σωβινισμός, ο επιθετικός εθνικισμός, ο σεξισμός δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, Πού μπορούμε άραγε να αποδώσουμε τις αλλοιώσεις αυτές; (1) Στις υποπολιτιστικές θεωρίες του νεανικού στυλ; (2) Στις θεωρίες της δομικής αλλαγής του παιχνιδιού; (3) Στις κοινωνικοανθρωπολογικές θεωρίες της τελετουργικής βίας; (4) Στις θεωρίες της ετικέτας; (5) Στην εμπειρική - συνθετική θεωρία που διακηρύσσει ότι τα ποινικά μέτρα αντιμετώπισης θα λύσουν το πρόβλημα; Η θέση που θα πάρει κάθε επιστήμονας στις παραπάνω –ή και σε άλλες– εκδοχές εξαρτάται από τις εμπειρίες του (στη χώρα προέλευσης ή ανάλυσης) και από την ιδεολογική προσέγγιση της, θεσμοποιημένης ή μη, βίας κι επιθετικότητας [1] . Θεωρίες, θεωρίες, θεωρίες περί αιτίων και αιτιατών [2] . Εκθέσεις, αριθμοί, αναλύσεις [3] , εξαιρετικές έρευνες...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.