Α. Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, Η εγκληματολογική προσέγγιση της ενδοσχολικής βίας (με την ευκαιρία των τελευταίων αιματηρών γεγονότων σε σχολεία των ΗΠΑ)

ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 2/2012, Ιανουάριος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η ψυχολογική ρίζα της ενδοσχολικής βίας (bullying) βρίσκεται στις ανεπιτυχείς σχέσεις γονέων και παιδιών και στη συνέχεια συμμαθητών μεταξύ τους και με δασκάλους. Στην επιλογή ανεξάρτητης πυξίδας ζωής κατά την εφηβική κρίση, κακό μοντέλο αποτελεί ο διά παντός μέσου πλουτισμός. Φαινόμενα ενδοσχολικής βίας στις ΗΠΑ και Ελλάδα. Ο σημαντικός ρόλος των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο σχηματισμό φιλοκοινωνικής προσωπικότητας.ΑΛΙΚΗΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ, Ομότιμης Καθηγήτριας Παντείου Πανεπιστημίου, Προέδρου του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ι. Ο σχηματισμός της φιλοκοινωνικής ή αντικοινωνικής στάσης ζωής Η σφαγή του Κονέκτικατ (14.12.2012) έχει συγκλονίσει τον κόσμο αν και δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιο φαινόμενο εμφανίζεται, ιδίως στις ΗΠΑ. Τα περισσότερα σχετικά άρθρα παρουσιάζουν το θέμα με την εύκολη εξήγηση της ψυχικής αρρώστιας (ψύχωσης) του δράστη. Ωστόσο, η ψυχολογική ρίζα αυτών των γεγονότων βρίσκεται κατά κανόνα στην προηγηθείσα ενδοσχολική βία, η οποία οργανώνεται από ομάδα μαθητών εναντίον συμμαθητών τους. Τα μέλη της ομάδας βίας και ιδίως ο αρχηγός είναι παιδιά που εμπνέονται από τάσεις αντικοινωνικές και ειδικότερα καθυπόταξης των συναδέλφων τους, οπότε τα μειονεκτούντα σωματικά ή ψυχικά παιδιά τους προσφέρουν την ευκαιρία εύκολης επιβολής και ευχερούς επίδειξης ψευτο-παλικαρισμού, αλλά και τα ιδιαιτέρως ευφυή ιδίως αν είναι ήσυχα, σεμνά και ευαίσθητα προκαλούν τη ζηλοτυπία και τη μανία εξευτελισμού τους....

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.