Κ. Πανάγος, Η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων των σεξουαλικών εγκληματιών ως πρόσθετη ποινική κύρωση στην κοινωνία της διακινδύνευσης. Κριτική επισκόπηση του αμερικανικού και ελληνικού νομικού πλαισίου υπό το πρίσμα εμπειρικών δεδομένων και εγκληματολογικών θεωριών

ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 1-12/2013, Ιανουάριος-Δεκέμβριος

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Η παρούσα μελέτη πραγματεύεται το θέμα της τήρησης μητρώων με τα προσωπικά δεδομένα των δραστών σεξουαλικών εγκλημάτων και της δημοσιοποίησής τους στο ευρύ κοινό, όπως οι πρακτικές αυτές έχουν τύχει εφαρμογής στις ΗΠΑ. Παρατηρείται ότι επαναφέρουν στο ποινολογικό προσκήνιο μορφές ελέγχου, η ιστορία των οποίων χάνεται στα βάθη αιώνων (διαπόμπευση, πρόκληση ντροπής, στιγματισμός) σε συνδυασμό με τις σύγχρονες τάσεις των δυτικών αντεγκληματικών πολιτικών (διαχείριση κινδύνων από εν δυνάμει δράστες εγκληματικών πράξεων). Ως επεξηγηματικό πλαίσιο της εισαγωγής τους χρησιμοποιείται ο τύπος της «κοινωνίας της διακινδύνευσης». Για την αξιολόγησή τους αξιοποιούνται τα διαθέσιμα εμπειρικά δεδομένα αναφορικά με την επίδραση της δημοσιοποίησης στον ιδιωτικό βίο των δραστών και στην πρόληψη της υποτροπής, όπως επίσης τα διδάγματα της θεωρίας του επανεντακτικού ντροπιάσματος, της ορθολογικής επιλογής και της προσέγγισης της ετικέτας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην περίπτωση των ανηλίκων, οι οποίοι δεν εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής των σχετικών νομικών ρυθμίσεων όταν τελούν σεξουαλικά εγκλήματα ή παράγουν πορνογραφικό υλικό στο οποίο απεικονίζονται οι ίδιοι. Η αλλοδαπή εμπειρία αξιοποιείται σε ζητήματα που άπτονται του ελληνικού τυπικού κοινωνικού ελέγχου της σεξουαλικής εγκληματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζεται το εγχώριο νομοθετικό πλαίσιο περί δημοσιοποίησης των ποινικών διώξεων και καταδικών που αναφέρονται σε γενετήσια εγκλήματα και τα σχετικά ζητήματα που εγείρονται σε δικαιοκρατικό επίπεδο. Συνάγεται το συμπέρασμα ότι η δημοσιοποίηση αποτελεί έκφραση των τιμωρητικών κοινωνικών αντιλήψεων έναντι των σεξουαλικών εγκληματιών και οδηγεί σε μια επίφαση ασφάλειας, καθώς δεν δύναται να επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα ως προς την πρόληψη της υποτροπής λόγω της πλήρους εγκατάλειψης του θεραπευτικού μοντέλου από το πεδίο της μεταχείρισης των δραστών.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.