Π. Μηνιάτη, Η συμβολή της εφαρμοσμένης εγκληματολογίας στην εξιχνίαση βίαιων εγκλημάτων - Το έργο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.)

ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 1/2017, Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2017

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €25.00
ΝΠ €35.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Δρος Πηνελόπης Μηνιάτη, PhD., Υποστρατήγου ε.κ., Διευθύντριας Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Ι. Εισαγωγικά σχόλια Η βία σε όλες της τις εκφάνσεις αποτελεί ένα κοινό συστατικό / στοιχείο που απαντάται στις διάφορες κατηγορίες εγκληματικών πράξεων. Από τις επίσημες εγκληματολογικές στατιστικές του FBI [1] αλλά και της Eurostat [2] διαπιστώνουμε ότι το βίαιο έγκλημα (violent crime) κατηγοριοποιείται κυρίως σε ανθρωποκτονίες, ληστείες, βίαιες και σεξουαλικές επιθέσεις. Πέρα από τις διάφορες κατηγοριοποιήσεις ωστόσο, αυτό που εν τέλει έχει σημασία για την κοινωνία και τους πολίτες είναι η σύλληψη των δραστών των εγκλημάτων αυτών και εν συνεχεία η απονομή δικαιοσύνης. Η υιοθέτηση των Εγκληματολογικών Επιστημών στην διερεύνηση βίαιων εγκλημάτων (Εφαρμοσμένη Εγκληματολογία) είναι καθοριστική για την ταυτοποίηση και εν τέλει τον εντοπισμό των δραστών, καθώς και για την ορθότερη και επιστημονικά τεκμηριωμένη απονομή της δικαιοσύνης. Η Εφαρμοσμένη Εγκληματολογία που ασχολείται με την εξιχνίαση των εγκλημάτων και σαν όρος αποδίδεται στην αγγλική γλώσσα ως «Forensics» είναι πολυδιάστατη επιστήμη, η οποία υιοθετεί και βασίζεται σε πολλούς επιστημονικούς κλάδους όπως την χημεία, την βιολογία, την φυσική, την πληροφορική κ.λ.π., αλλά και σε επιστημονικοτεχνικούς κλάδους όπως η γραφολογία, η δακτυλοσκοπία, η βαλλιστική, η επεξεργασία βίντεο, ήχου, φωνής, εικόνας κλπ [3] . Στις μέρες μας παρατηρείται μια ραγδαία εξέλιξη στον τομέα των...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.