Εγκύκλιος 2348 /15.5.2001 Νόμος για την «Επιτάχυνση της τακτικής διαδικασίας ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων και λοιπές δικονομικές και συναφείς ρυθμίσεις»

ΙΟΝΙΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2001, Δεκέμβριος

Ετήσια έκδοση του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας

Εκδίδεται από το 2001

Απόσπασμα

ΠΡΟΣ 1) Τους Προϊσταμένους των Πολιτικών Δικαστηρίων της χώρας 2) Τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας Χθες ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής στο σύνολο (αφού την περασμένη εβδομάδα είχε ψηφισθεί κατ΄ αρχήν και κατ΄ άρθρο) το νομοσχέδιο για την «Επιτάχυνση της τακτικής διαδικασίας ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων και λοιπές δικονομικές και συναφείς ρυθμίσεις». Αναμένεται η δημοσίευσή του περί το τέλος του μηνός. Έναρξη ισχύος για τις κρίσιμες διατάξεις του ως προς την τακτική διαδικασία στα πολιτικά δικαστήρια προβλέπεται η 16.9.01. Ορισμένες όμως προθεσμίες αρχίζουν να τρέχουν από τη δημοσίευση του νόμου και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή (βλ. παρακ. υπό ΙΙΙ). I. Οι βασικοί στόχοι του εισαγόμενου νέου συστήματος 1. Ο νέος νόμος, στον κύριο κορμό του (άρθρα 1-22), σκοπό έχει την αντιμετώπιση του αρνητικού φαινομένου των μεγάλων καθυστερήσεων στην απονομή της δικαιοσύνης από τα πολιτικά δικαστήρια, με παράλληλη βελτίωση και ως προς τον στόχο της ποιότητας της απονομής της δικαιοσύνης. Με το σημερινό σύστημα της έκδοσης προδικαστικής απόφασης και διεξαγωγής τακτικής απόδειξης επέρχεται σημαντική και συχνά εξοργιστική καθυστέρηση της οριστικής κρίσης της διαφοράς. Υπάρχουν διεξαγωγές αποδείξεων που διαρκούν επί πολλά χρόνια. Η διαδικασία επιτρέπει στην πράξη να θάλπεται η στρεψοδικία του δύστροπου διαδίκου, με αποτέλεσμα η δίκη όχι σπάνια...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.