ΣτΕ 2266/2009 Τμ. Α’ [Υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΙΚΑ για τον παρανόμως απασχολούμενο αλλοδαπό]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2010, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Ο αλλοδαπός που παρέχει στο ελληνικό έδαφος εξηρτημένη εργασία υπάγεται πλην της περιπτώσεως όπου η απασχόληση είναι πρόσκαιρη υπό την έννοια του άρθρου 4 παρ. 1 του ΑΝ 1846/1951, υποχρεωτικώς και αυτοδικαίως στην ασφάλιση του ΙΚΑ ανεξάρτητα αν έχει εφοδιασθεί με άδεια εργασίας. Ανεξαρτήτως του αντικειμένου της εργασίας, αυτή χαρακτηρίζεται ως εξαρτημένη από την ετοιμότητα του εργαζομένου να παράσχει τις υπηρεσίες του έναντι καθορισμένης από τον εργοδότη αμοιβής καθώς και σε καθορισμένο από τον εργοδότη χρόνο και τόπο. Η έλλειψη άδειας εργασίας συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων στον εργοδότη και στον αλλοδαπό χωρίς να επιδρά επί του κύρους της ασφαλιστικής σχέσεως με το ΙΚΑ. Διατάξεις που απαγορεύουν στην Διοίκηση να εξετάζει αιτήματα αλλοδαπών που διαμένουν παρανόμως στη χώρα δεν εμποδίζουν το ΙΚΑ να επιβάλει εισφορές στον εργοδότη που απασχολεί αλλοδαπούς και δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς το Ίδρυμα. Οι πλημμέλειες της Διοίκησης κατά την εκτίμηση ορισμένων μαρτυρικών καταθέσεων και υπεύθυνων δηλώσεων εμπίπτουν στην ανέλεγκτη αναιρετική εκτίμηση των αποδείξεων από το Δικαστήριο της ουσίας και δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν λόγο αναίρεσης.ΣτΕ 2266/2009 Τμ. Α’ Πρόεδρος: Σωτ. Ρίζος, Aντιπρόεδρος ΣτΕ Εισηγήτρια: Ε. Δανδουλάκη, Πάρεδρος ΣτΕ Δικηγόροι: Α. Παπαγεωργίου, Πάρεδρος ΝΣΚ, Θ. Νάκος Διατάξεις : άρθρα 2, 4 [παρ. 1] ΑΝ 1846/1951, 6,...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.