ΜΠρΑθ 5180/2010 (Εκουσία) [Αναγνώριση απόφασης αλλοδαπού Δικαστηρίου]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 3/2010, Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €65.00
ΝΠ €80.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Ο χαρακτηρισμός της αλλοδαπής διαδικασίας ως «εκούσιας δικαιοδοσίας» γίνεται κατά το δίκαιο του δικάζοντος δικαστή (lex fori). Αντίκειται στις θεμελιώδεις αρχές της Ελληνικής Νομοθεσίας και στη Δημόσια τάξη η αλλοδαπή απόφαση που αναγνωρίζει το αληθές ή αναληθές περιεχόμενο εγγράφου στο οποίο αναγράφονται στοιχεία που αποτελούν περιεχόμενο ληξιαρχικών πράξεων εφόσον κατά την ημεδαπή έννομη τάξη με τη διαδικασία της εκουσίας δικαιοδοσίας μπορεί να διακριβωθεί μόνο η αναλήθεια γεγονότος που καταχωρείται στην ληξιαρχική πράξη ως σφάλμα με σκοπό τη διόρθωσή του.Διατάξεις : άρθρα 23, 24, 26, 27 [παρ. 2] Σύμβασης περί δικαστικής αρωγής μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, 780 [παρ. 1] ΚΠολΔ (...) Με το άρθρο 23 της Σύμβασης περί δικαστικής αρωγής μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, που κυρώθηκε με το Ν 2311Α΄/119/1995 ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 15.9.1995 σύμφωνα με την ανακοίνωση Φ0544/4232/1995/Α’ 194, ορίζεται ότι: Υπό τους όρους που προβλέπονται από την παρούσα Σύμβαση, τα Συμβαλλόμενα Μέρη θα αναγνωρίζουν και θα εκτελούν στο έδαφός τους τις ακόλουθες αποφάσεις που εκδόθηκαν στο έδαφος του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους. α) αποφάσεις που εκδόθηκαν σχετικά με αστικές, οικογενειακές και εμπορικές υποθέσεις, β) αποφάσεις που εκδόθηκαν σχετικά με ποινικές υποθέσεις σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις για αποζημίωση, γ) διαιτητικές αποφάσεις 2. Συμβιβασμοί που συμφωνήθηκαν ενώπιον δικαστηρίων...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.