ΔΕΕ συνεκδ. υποθ. C-411 & 493/2010, απόφ. της 21.12.2011 (Τμήμα μείζονος συνθέσεως) [Yποχρεωτική η μη μεταφορά αιτούντος άσυλο εντός της ΕΕ προς «μη ασφαλές» υπεύθυνο κράτος μέλος]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2012, Ιανουάριος - Απρίλιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Αλλοδαποί διελθόντες από την ελληνική επικράτεια και συλληφθέντες λόγω παράνομης εισόδου μετέβησαν σε άλλο κράτος μέλος όπου και αιτήθηκαν άσυλο. Προδικαστικά ερωτήματα εθνικών δικαστηρίων βάσει του Κανονισμού 343/2003 Δουβλίνο ΙΙ σχετικά με την ευχέρεια/υποχρέωση κρατών μελών να μεταφέρουν αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα ως υπεύθυνο κράτος μέλος προκειμένου να εξετάσει τα αιτήματά τους. Το κράτος μέλος το οποίο προτίθεται να προβεί στη μεταφορά του αιτούντος άσυλο οφείλει να εκτιμήσει αν το κράτος προορισμού (αρχικής εισαγωγής) εφαρμόζει τον Κανονισμό 343/2003 κατά τρόπο σύμφωνο με τα θεμελιώδη δικαιώματα της Ένωσης. Το κράτος μέλος πριν προβεί στη μεταφορά αξιολογεί την ασφάλεια και τη λειτουργία του συστήματος ασύλου στο υπεύθυνο κράτος μέλος εξετάζοντας αν στο κράτος αυτό υφίσταται σοβαρός κίνδυνος απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης των αιτούντων άσυλο εξαιτίας συστημικών πλημμελειών τόσο στη διαδικασία χορήγησης ασύλου όσο και στις συνθήκες υποδοχής τους. Το τεκμήριο ότι τα κράτη μέλη που μετέχουν στο κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα δεν είναι αμάχητο. Το κράτος μέλος που αποφασίζει να μην προβεί στη μεταφορά προς το αρμόδιο κράτος οφείλει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα (ώστε να μην επιδεινώσει κατάσταση τυχόν προσβολής των θεμελιωδών δικαιωμάτων) να διακριβώσει τα κριτήρια που καθιστούν δυνατό τον προσδιορισμό άλλου κράτους μέλους ως υπεύθυνου για την εξέταση της αίτησης ασύλου και στην περίπτωση αδυναμίας καθορισμού του να θεωρήσει ως υπεύθυνο για την εξέταση του αιτήματος το πρώτο κράτος μέλος στο οποίο υποβλήθηκε η αίτηση ασύλου.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.