Β. ΕΔΔΑ (23.02.2012): «Απωθήσεις» μεταναστών από την Ιταλία στη θάλασσα

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 1/2012, Ιανουάριος - Απρίλιος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Καταδίκη της Ιταλίας από το ΕΔΔΑ για τις «απωθήσεις» αφρικανών μεταναστών Υπόθεση Hirsi Jamaa και άλλοι κατά Ιταλίας (Αίτηση Νο 27765/09, Απόφαση 23 Φεβρουαρίου 2012) Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Ιταλία για τις αμφιλεγόμενες πρακτικές της «απώθησης» παράνομων μεταναστών και αιτούντων άσυλο πριν φθάσουν στις ιταλικές ακτές. Οι απευθείας απελάσεις Αφρικανών μεταναστών στη Λιβύη, στη βάση συμφωνίας που είχαν συνάψει το 2008 ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Μουαμάρ Καντάφι, είχαν ξεσηκώσει κατακραυγή διεθνώς και στο εσωτερικό της Ιταλίας. Σήμερα, με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Ιταλία καλείται να καταβάλει αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ σε καθένα εκ των 24 προσφύγων από τη Σομαλία και την Ερυθραία που προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ για και την «απώθησή» τους το 2009 στη Λιβύη, στο πλαίσιο ενός μπαράζ αμφιλεγόμενων μέτρων για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης που είχε υιοθετήσει η τότε κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στις αρχές Μαΐου 2009 η ιταλική Ακτοφυλακή είχε εντοπίσει στη θάλασσα πολλά πλοιάρια που μετέφεραν πρόσφυγες από την Αφρική, οι οποίοι ήθελαν να περάσουν στην Ευρώπη. Όμως, στη βάση της διμερούς συμφωνίας που είχε υπογράψει η Ιταλία με τη Λιβύη και η οποία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές του 2008, οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν με...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.