Χρ. Ελ. Μαρινάκη, Οι τροποποιήσεις του Ν 3386/2005 στη διαδικασία έκδοσης των αδειών διαμονής

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2012, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Χρυσούλα Ελ. Μαρινάκη, Δικηγόρος, ΜΔΕ Πολιτικής Δικονομίας Περίληψη: H παρούσα μελέτη παρουσιάζει συνοπτικά τις διατάξεις του Ν 4018/2011 και, ειδικότερα, τη μεταφορά της αρμοδιότητας χορήγησης άδειας παραμονής από τους Δήμους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την αντικατάσταση (στο μέλλον) της βινιέτας από μια ηλεκτρονική κάρτα που περιλαμβάνει βιομετρικά στοιχεία, τις περιπτώσεις χορήγησης βεβαίωσης τύπου Α, καθώς και άλλες ειδικότερες διατάξεις του νόμου. Επίσης, εξετάζονται το νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη θεώρηση εισόδου για εργασία και οι διατάξεις του Ν 4071/2012 που αφορούν στη διαμονή των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελληνική επικράτεια. Εισαγωγή Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται σταδιακά μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική που αποσκοπεί τόσο στο να διασφαλίσει ότι η νόμιμη μετανάστευση συμβάλλει στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στο να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης. Στο γενικότερο αυτό πλαίσιο εντάσσονται οι νόμοι 4018/2011 «Αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στη χώρα υπό όρους αυξημένης ασφαλείας, ρυθμίσεις θεμάτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών» (ΦΕΚ Α΄215/30.09.2011) και 4071/2012 «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη διοίκηση-Ενσωμάτωση οδηγίας 2009/50ΕΚ» (ΦΕΚ Α’ 85/11.04.2012) που τροποποιούν τις διατάξεις του Ν 3386/2005 και των οποίων θα γίνει συνοπτική παρουσίασή τους. Ι. Η κάρτα μετανάστη...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.