Γ. Τσαούσης, Ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης ως προϋπόθεση για την ανανέωση των αδειών διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2012, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Γεώργιος Α. Τσαούσης, Δικηγόρος, ΜΔΕ Διεθνών Σπουδών ΑΠΘ Περίληψη: Το πρόβλημα της έλλειψης ημερών ασφάλισης των υπηκόων τρίτων χωρών σε περίοδο οικονομικής και αναπτυξιακής κρίσης. Οι προγενέστερες ΚΥΑ 160/2006 και 1356/2009 και η νέα ΚΥΑ 15055/546/2011. Παρουσίαση των νέων ρυθμίσεων: απαιτούμενες προϋποθέσεις ανά ασφαλιστικό φορέα, περιπτώσεις δικαιολογημένης αποχής από την εργασία, πεδίο εφαρμογής. Προτάσεις για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου. Η δημιουργία ανισοτήτων μεταξύ των κατηγοριών υπηκόων τρίτων χωρών. Ι. Εισαγωγικά Σε συνθήκες γενικευμένης και παρατεταμένης κρίσης, η απασχόληση και η κοινωνική ασφάλιση συγκαταλέγονται αναμφίβολα στους τομείς που πλήττονται καίρια, με τα δυσμενή αποτελέσματα να αντανακλούν άμεσα στην εν γένει διαβίωση μεγάλου μέρους του κοινωνικού συνόλου. Τόσο η μείωση των εισοδημάτων και αντίστοιχα της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, όσο όμως και η αδυναμία του Κράτους να χρηματοδοτήσει παραγωγικές και αναπτυξιακές δραστηριότητες οδηγούν μαθηματικά σε περιορισμό της απασχόλησης και κατ’επέκταση του χρόνου ασφαλιστικής κάλυψης, με πολλαπλές μάλιστα «απώλειες» (αποκλεισμός των πολιτών από την πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών οργανισμών κ.λπ.). Αυτή είναι μία κάπως απλοποιημένη - πλην όμως πραγματική - παρουσίαση της κατάστασης, η οποία μάλιστα στη χώρα μας παραμένει σχεδόν αμετάβλητη για τρία και πλέον έτη. [1] Εστιάζοντας τώρα στα ζητήματα που άπτονται...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.