Δ. Χοτούρας, Η καθιέρωση της ευρωπαϊκής Μπλε κάρτας διαμονής στα πλαίσια της εφαρμογής του Ν 4071/2012 (Ερμηνευτική προσέγγιση και συγκριτικές παρατηρήσεις)

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2012, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Δημήτριος Χοτούρας, Δρ. Διεθνούς Δικαίου, Δικηγόρος Περίληψη: Σκοπός της παρούσας μελέτης αποτελεί η ανάλυση του πεδίου εφαρμογής της Οδηγίας 2009/50/ΕΚ σχετικά με την είσοδο και διαμονή των υψηλά ειδικευμένων επαγγελματιών, καθώς και η κατανόηση του περιεχομένου των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που αποδίδονται στην ειδική αυτή κατηγορία μεταναστών. Προσπάθεια που δύναται να οδηγήσει σε χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την εφαρμογή του Ν 4071/2012 μόνο μέσω μιας διπλής συγκριτικής προσέγγισης που στοχεύει, σε ένα πρώτο στάδιο, στην αντιπαραβολή δύο διαφορετικών συστημάτων που έχουν ενσωματώσει τη Μπλε κάρτα: του ελληνικού και του γαλλικού, συγκρίνοντας, σε ένα δεύτερο στάδιο, το ευρωπαϊκό αυτό μοντέλο με τον αντίστοιχο αμερικανικό θεσμό της Πράσινης κάρτας. Η οικονομική παγκοσμιοποίηση, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η ανάγκη πρωτοπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδήγησαν, το 2009, το Συμβούλιο της ΕΕ στην υιοθέτηση της Οδηγίας 2009/50/ΕΚ σχετικά με την είσοδο και διαμονή υπηκόων τρίτων χωρών με σκοπό την απασχόληση υψηλής ειδίκευσης. Η Οδηγία, εμπνευσμένη κατά μείζονα λόγο από την αντίστοιχη Πράσινη κάρτα διαμονής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για λόγους απασχόλησης, αποβλέπει στην οικονομική ενίσχυση της Ευρώπης μέσω της δημιουργίας ενός ευνοϊκότερου επιχειρηματικού κλίματος. Στόχος της, με άλλα λόγια, είναι να ανατρέψει τα ουσιαστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μόνο ένα 5% των υψηλά ειδικευμένων...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.