ΠΠρΑθ 837/2012 [Αγωγή συμμετοχής στα αποκτήματα]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2012, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Ευφ. Σωζοπούλου, Πρόεδρος Πρωτοδικών Εισηγητής: Φ. Βλάχος, Πρωτοδίκης Δικηγόροι: Ι. Νιφοροπούλου, Χρ. Πετρόπουλος, Φ. Κουβέλη Σε περίπτωση που η τελευταία κοινή συνήθης διαμονή των διαφορετικής ιθαγένειας συζύγων κατά τη διάρκεια του γάμου τους βρισκόταν στην Ελλάδα εφαρμοστέο δίκαιο στις περιουσιακές σχέσεις τους θεωρείται το ελληνικό δίκαιο. Η αγωγή του αδικαιολόγητου πλουτισμού είναι επικουρική και απαιτείται όταν λείπουν οι προϋποθέσεις της αγωγής από σύμβαση ή αδικοπραξία ή όταν η αγωγή απορριφθεί ως μη νόμιμη κατά την κύρια βάση της. Οι αναγνωριστικές αποφάσεις εξαντλούν την ενέργειά τους στο δεδικασμένο που παράγουν και δεν κηρύσσονται προσωρινά εκτελεστές. Η ενάγουσα, εφόσον συνέβαλε στην αύξηση κατά τη διάρκεια του γάμου της περιουσίας του εναγόμενου, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση του 1/3 της αύξησης της περιουσίας του εναγομένου που προέρχεται από τη δική της συμβολή, δεδομένου ότι ο εναγόμενος δεν απέδειξε ως όφειλε μηδενική συμβολή της στην επαύξηση αυτή. Ειδικότερα, οι υπηρεσίες της ενάγουσας, υπήρξαν σημαντικές και υπερέβαιναν το μέτρο της υποχρέωσής της για συμβολή στις οικογενειακές ανάγκες, δεδομένης και της μη συμμετοχής του εναγόμενου στη διαχείριση του κοινού τους οίκου και της αντιμετώπισης των καθημερινών αναγκών αυτού. Διατάξεις : άρθρα 14, 15, 340, 345, 346, 904, 1400 [παρ. 1 και 2] ΑΚ, 18 [παρ....

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.