ΓνωμΝΣΚ 225/2011 Τμ. Γ’ [Απαγόρευση χορήγησης άδειας ίδρυσης Κέντρων Ξένων Γλωσσών σε υπηκόους τρίτων χωρών]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2012, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Ι. Σακκελαρίου, Αντιπρόεδρος ΝΣΚ Εισηγήτρια: Ε. Σκαλτσά, Πάρεδρος ΝΣΚ Ερώτημα από τη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα της χορήγησης άδειας ίδρυσης Κέντρων Ξένων Γλωσσών σε υπηκόους τρίτων χωρών. Προβαίνοντας στο διαχωρισμό ανάμεσα σε πολίτες της ΕΕ και σε υπηκόους τρίτων χωρών, το ΝΣΚ αναγνωρίζει την απαγόρευση χορήγησης άδειας Κέντρων Ξένων Γλωσσών σε μη κοινοτικούς υπηκόους. Κατά την κρίση του, η απαγόρευση αυτή προκύπτει από την έλλειψη ειδικής διάταξης νόμου συναφούς με τη δυνατότητα διορισμού πολίτη τρίτης χώρας σε θέση δημόσιου εκπαιδευτικού λειτουργού. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι σύμφωνη με τα ειδικά προσόντα που απαιτούνται από το Υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση και διεύθυνση κέντρων ξένων γλωσσών. Οι διατάξεις αυτές, ωστόσο, έρχονται αναπόφευκτα σε πλήρη αντιδιαστολή με το ισχύον καθεστώς σε περίπτωση ευρωπαίων πολιτών. Η γνωμοδότηση εκθέτει με σαφήνεια ότι η ύπαρξη τόσο των τυπικών προσόντων όσο και εκείνων που σχετίζονται με τη γνώση και χρήση της ελληνικής γλώσσας δεν είναι αναγκαία, καθότι, όπως διαπιστώθηκε προηγουμένως από τη σχετική αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών κοινοτήτων, η εν λόγω υποχρέωση συνιστά έμμεση διακριτική μεταχείριση. Σημαντικό κρίνεται, παρόλα αυτά, ότι η συγκεκριμένη υποχρέωση απλής γνώσης της ελληνικής γλώσσας ισχύει στην περίπτωση...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.