Ε. Μουσταΐρα, Κτήση ιθαγένειας κράτους από τέκνα αλλοδαπών - συγκριτική επισκόπηση δικαίων ευρωπαϊκών κρατών

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2013, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €65.00
ΝΠ €80.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Κτήση ιθαγένειας κράτους από τέκνα αλλοδαπών - συγκριτική επισκόπηση δικαίων ευρωπαϊκών κρατών [1] Ελίνα Ν. Μουσταΐρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής Σχολής Αθηνών Περίληψη: Πολλούς νομικούς έχει απασχολήσει το αν και κατά πόσον το ius soli και το ius sanguinis αποτελούν διακριτές συλλήψεις πολιτικής κοινότητας αλλά και το αν και κατά πόσον και άλλοι παράγοντες, ιστορικοί και γεωγραφικοί κυρίως, «παρεμβαίνουν» και επηρεάζουν τις σχετικές αποφάσεις του κάθε κράτους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι ακριβές πως η πρώτη αρχή εκφράζει την αστική, πολιτική σύλληψη της ιθαγένειας και η δεύτερη την εθνική. Είναι μάλλον ορθό το ότι οι νόμοι περί ιθαγένειας των διαφόρων κρατών συχνά απέχουν από το να αποτελούν τμήμα συγκεκριμένου, συστηματοποιημένου προγράμματος. Αντίθετα, αποτελούν συνονθύλευμα διαφόρων επιρροών και τάσεων, όπως ιστορικών γεγονότων, τοπικών κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών, πίεσης από τους εισερχόμενους μετανάστες, διεθνείς συμβάσεις με σχετικό αντικείμενο. Ανάλυση των σχετικών νόμων διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών δίνει μια σαφέστερη εικόνα της πολυπλοκότητας αυτής της κατάστασης. Εισαγωγικά σχόλια Πολλούς νομικούς έχει απασχολήσει το αν και κατά πόσον το ius soli και το ius sanguinis αποτελούν διακριτές συλλήψεις πολιτικής κοινότητας αλλά και το αν και κατά πόσον και άλλοι παράγοντες, ιστορικοί και γεωγραφικοί κυρίως, «παρεμβαίνουν» και επηρεάζουν τις σχετικές αποφάσεις του κάθε κράτους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.