5. ΣτΕ 2101/1991 Τμ. Δ’ επταμ. [Ιθαγένεια Μοναχών Αγίου Όρους]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2/2013, Μάιος - Αύγουστος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €65.00
ΝΠ €80.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΣτΕ 2101/1991 Τμ. Δ’ επταμ. * Πρόεδρος: Μ. Μουζουράκης, Αντιπρόεδρος ΣτΕ Εισηγητής: Κ. Γ. Χαλαζωνίτης, Σύμβουλος Επικρατείας Δικηγόροι: Δ. Λεονταρίτης, Εμ. Λουδάρος, Πάρεδρος ΝΣΚ, Β. Κοντόλαιμος, Πάρεδρος ΝΣΚ [1] Δεν συνεπάγεται κτήση της ελληνικής ιθαγένειας η κουρά αλλοδαπού ως αγιορείτη μοναχού, εφόσον, είτε η είσοδός του στο Άγιο Όρος έγινε χωρίς προηγούμενη άδεια της ελληνικής πολιτείας (μειοψ.) είτε η κουρά του έγινε χωρίς προηγούμενη έγκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου (μειοψ.). Κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 105 του Συντάγματος και ειδικότερα των παρ. 1, 4, και 5 αυτού η είσοδος αλλοδαπού στην περιοχή του Αγίου Όρους, η οποία αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού Κράτους, προς το σκοπό να εγκαταβιώσει σε Ιερά Μονή και να καρεί μοναχός, αποκτώντας έτσι, σύμφωνα με τους ορισμούς της παρ. 1, την ελληνική ιθαγένεια, υπόκειται σε προηγούμενη άδεια της ελληνικής πολιτείας, η οποία χορηγείται από το Διοικητή του Αγίου Όρους έπειτα από την υποβολή σχετικού αιτήματος εκ μέρους του ενδιαφερομένου αλλοδαπού. Η άδεια δε αυτή (έγκριση εισόδου προς εγκαταβίωση σε Ιερά Μονή του Αγίου Όρους) απαιτείται κατά την έννοια των παρατεθεισών συνταγματικών διατάξεων προς το σκοπό της διαφυλάξεως της δημοσίας τάξεως και ασφαλείας στην περιοχή του Αγίου Ορους και, συνεπώς, η τυχόν άρνηση χορηγήσεως τέτοιας αδείας πρέπει...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.