Β. Μπαντή-Μαρκούτη, Η διασύνδεση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ και της ανθρωπιστικής προστασίας στην Ελλάδα*

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 3/2013, Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €65.00
ΝΠ €80.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Δρ. Βικτώρια Μπαντή-Μαρκούτη, Δικηγόρος, Εκπρόσωπος Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στον πρώτο βαθμό ασύλου Περίληψη: H μελέτη έχει στόχο την ανάλυση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ σχετικά με τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα και της σχέσης του με τη χορήγηση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Αρχικά γίνεται αναφορά στις νομικές διατάξεις της ανθρωπιστικής προστασίας στην Ελλάδα και τα προβλήματα της εφαρμογής της ανθρωπιστικής προστασίας στην πράξη. Στη συνέχεια προσδιορίζεται η έννοια της «οικογενειακής ζωής» και «ιδιωτικής ζωής» σύμφωνα με το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ προκειμένου να καθοριστούν τα κριτήρια για την αξιολόγηση μέτρων απέλασης ως αναλογικών και αναγκαίων σε μια δημοκρατική κοινωνία. Επιπλέον, αναφέρονται παραδείγματα της νομολογίας του ΕΣΔΑ και πιο συγκεκριμένα αναλύονται το κριτήριο της αναλογικότητας, με το νόμιμο στόχο της «πρόληψης της αταξίας και της εγκληματικότητας». Υπογραμμίζεται η ανάγκη για μια πράξη εξισορρόπησης από τις ελληνικές αρχές στις διαδικασίες κατά τη χορήγηση ασύλου και χάραξης μεταναστευτικής πολιτικής. Στο παρόν άρθρο θα αναλυθεί ο ρόλος του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ σχετικά με τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα και η σχέση του με τη χορήγηση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Αρχικά θα γίνει αναφορά στις νομικές διατάξεις της ανθρωπιστικής προστασίας στην Ελλάδα και τα προβλήματα της εφαρμογής της ανθρωπιστικής...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.