ΜΠρΓρεβενών 96/2013 (Ασφ. Μέτρ.) [Ανάθεση επιμέλειας τέκνου αλλοδαπών - Εφαρμοστέο δίκαιο](παρατ. Ζ. Θεοδωράκη, Μ. Ψάρρα)

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 3/2013, Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €65.00
ΝΠ €80.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

ΜΠρΓρεβενών 96/2013 (Ασφ. Μέτρ.) Πρόεδρος: Ελ. Αναστασίου, Πρωτοδίκης Δικηγόροι: Ι. Τσιρίκα, Κ. Παπανικολάου Αν και για την κύρια διαφορά εφαρμοστέο ουσιαστικό δίκαιο είναι, κατ’ άρθρο 18 ΑΚ, το αλβανικό, στην προκείμενη περίπτωση, λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της παροχής έννομης προστασίας, το δικαστήριο εφαρμόζει τις διατάξεις του ημεδαπού δικαίου, διότι δεν γνωρίζει, ούτε μπορεί να πληροφορηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να διαταχθούν αποδείξεις, το ειδικότερο περιεχόμενο του αλβανικού δικαίου. Δεν αποτελεί αποφασιστικό κριτήριο για την ανάθεση επιμέλειας τέκνου η κατοχή άδειας διαμονής στη χώρα. Διατάξεις : άρθρα 1 [παρ. 2α], 2 [παρ. 7], 8 [παρ. 1] Καν(ΕΚ) 2201/2003, 18, 1520, 1485, 1489, 1493, 1496 ΑΚ, 686 επ. ΚΠολΔ Η αιτούσα, επικαλούμενη επείγουσα περίπτωση, ζητεί, ως ασφαλιστικό μέτρο, να της ανατεθεί προσωρινά αποκλειστικά η άσκηση της επιμέλειας του ανηλίκου τέκνο που έχει αποκτήσει με τον καθ’ ου, με τον οποίο βρίσκεται σε διάσταση και να υποχρεωθεί ο τελευταίος να της καταβάλει ως προσωρινή διατροφή 400 ευρώ για το ανήλικο παιδί τους, το οποίο αδυνατεί να διαθρέψει τον εαυτό του. Ο ανταιτών, επίσης επικαλούμενος επείγουσα περίπτωση, ζητεί ως ασφαλιστικό μέτρο να του ανατεθεί προσωρινά η άσκηση της επιμέλειας του ως άνω ανήλικου τέκνου και στην περίπτωση δε που το Δικαστήριο αναθέσει προσωρινά...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.