«Επισκόπηση νομολογίας ΕΔΔΑ αναφορικά με το νομικό καθεστώς αλλοδαπών (Ιούλιος 2013 - Ιούνιος 2014)»(επιμ. - επεξ. Ε. Σβορώνου)

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2-3/2014, Μάιος - Δεκέμβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Επιμέλεια - Επεξεργασία: Ελένη Σβορώνου, Δικηγόρος, LL.M UCL, ΜΔΕ Πολιτικής Δικονομίας ΕΚΠΑ 1) Απόφαση της 23.07.2013, Μ.Α. κατά Κύπρου (41872/10), Τέταρτο Τμήμα Άρθρο 5 παρ. 1 ΕΣΔΑ - Στέρηση προσωπικής ελευθερίας - Μεταφορά και κράτηση ομάδας μεταναστών στις αστυνομικές αρχές με στόχο την απέλαση των παρανόμων. Ο προσφεύγων είναι υπήκοος Συρίας κουρδικής εθνοτικής καταγωγής. Εγκατέλειψε την Συρία το 2005 και αιτήθηκε στην Κύπρο - ανεπιτυχώς - άσυλο. Ο εν λόγω φάκελος επανεξετάσθηκε το 2008, λόγω νέων δεδομένων. Το 2010 και ενόσω ο φάκελος του παρέμενε υπό εξέταση, ο προσφεύγων συμμετείχε σε διαμαρτυρία κατά της πολιτικής της Κυβέρνησης σε σχέση με τα ζητήματα του ασύλου. Οι αρχές αποφάσισαν να μετακινήσουν τους διαμαρτυρόμενους, λόγω των ανθυγιεινών συνθηκών, της παράνομης χρήσεως ηλεκτρικού ρεύματος και των παραπόνων που εξέφραζαν διάφοροι πολίτες. Τον Ιούνιο του 2010, μέλη των αστυνομικών αρχών συνόδευσαν τους διαμαρτυρόμενους σε λεωφορεία και τους μετέφεραν στην κεντρική διεύθυνση των αστυνομικών αρχών. Τελικώς επετράπη να φύγουν μόνο τα πρόσωπα που είχαν χαρακτηρισθεί νομίμως ως πρόσφυγες ή απολάμβαναν ασύλου και έτσι απελάθηκαν συνολικά είκοσι δύο άτομα αυθημερόν και σαράντα τέσσερα μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης με σκοπό την απέλαση. Την επόμενη ημέρα, τόσο ο προσφεύγων όσο σαράντα τρείς άλλοι μετανάστες προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αιτούμενοι...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.