Δ. Βαραδίνης, Χορήγηση άδειας τέλεσης γάμου σε αιτούντα άσυλο δίχως την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2-3/2015, Μάιος - Δεκέμβριος

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Δημήτριος Βαραδίνης, Δικηγόρος, LL.M. Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Συντονιστής της νομικής υπηρεσίας της PRAKSIS Ι. Εισαγωγικές παρατηρήσεις Η απόφαση 879/2015 που εκδόθηκε από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη καθώς παρέχει την άδεια τέλεσης γάμου σε αιτούντα άσυλο, υπήκοο Αφγανιστάν, ο οποίος αδυνατούσε να προσκομίσει πιστοποιητικό περί μη ύπαρξης κωλύματος σύναψης γάμου καθώς και πιστοποιητικό γέννησης από επίσημη αρχή του κράτους στο οποίο γεννήθηκε. Η νομολογιακή αυτή εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια μιας σειράς αποφάσεων οι οποίες αφορούν το δικαίωμα τέλεσης γάμου από πολίτη τρίτης χώρας αιτούντα πολιτικό άσυλο, όπως οι 6959/2009 [1] και 358/2010 [2] του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και η υπ΄αριθ. 390/2013 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κω [3] . Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη θετική υποχρέωση της πολιτείας να επιτρέπει στους αιτούμενους διεθνή προστασία να συνάπτουν γάμο στην Ελλάδα χωρίς να πληρείται ως προϋπόθεση η προσκόμιση α) πιστοποιητικού περί μη ύπαρξης κωλύματος σύναψης γάμου και β) πιστοποιητικού γέννησης μεταφρασμένου και επικυρωμένου. Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης αξίζει ιδιαίτερης προσοχής όχι μόνο διότι ερμηνεύει με ευρύτητα πνεύματος την αδυναμία προσκόμισης των ανωτέρω δικαιολογητικών από την πλευρά του αιτούντος, αλλά παράλληλα επειδή τολμάει να κάνει ένα βήμα παραπέρα σε σχέση...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.