Η. Κουβαράς, Κρ.-Σ. Πούλου, Οι ρήτρες αποκλεισμού από το προστατευτικό καθεστώς του πρόσφυγα - Με αφορμή τις αποφάσεις του ΔΕΕ της 31ης Ιανουαρίου 2017 C-573/14 Lounani και της 24ης Ιουνίου 2015 C-373/13 H. T.

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2-3/2016, Μάϊος-Δεκέμβριος 2016

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €65.00
ΝΠ €80.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Περίληψη: Με την παρούσα μελέτη επιχειρείται η παρουσίαση, μέσα από τη συναφή νομολογία του ΔΕΕ & του ΣτΕ, της εφαρμογής των ρητρών αποκλεισμού από το προστατευτικό καθεστώς του πρόσφυγα, οι οποίες κωδικοποιούνται στο άρθρο 12 της Οδηγίας 2011/95/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.Περίληψη: Με την παρούσα μελέτη επιχειρείται η παρουσίαση, μέσα από τη συναφή νομολογία του ΔΕΕ & του ΣτΕ, της εφαρμογής των ρητρών αποκλεισμού από το προστατευτικό καθεστώς του πρόσφυγα, οι οποίες κωδικοποιούνται στο άρθρο 12 της Οδηγίας 2011/95/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Εισαγωγικές παρατηρήσεις Σε μια ιστορική καμπή για τις κατακτήσεις των δυτικών κοινωνιών αλλά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο θεσμός του ασύλου φαίνεται να δοκιμάζεται αφενός από την πίεση των σαρωτικών προσφυγικών ροών, αφετέρου από την προσπάθεια αναχαίτισης της τρομοκρατίας του ισλαμικού φονταμενταλισμού [1] και την αποτροπή διείσδυσης επίδοξων τρομοκρατών στον ευρωπαϊκό χώρο. Το άσυλο ανέκαθεν περιελάμβανε ρήτρες για την αποτροπή περιπτώσεων καταχρηστικής επίκλησής του, η εφαρμογή των οποίων αναδεικνύεται σε πρόσφατες αποφάσεις του ΔΕΕ σε ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για τις αντοχές του θεσμού, τουλάχιστον όπως η φυσιογνωμία αυτού εξελίχθηκε ιστορικά. Περαιτέρω, ειδικά για τη Χώρα μας, οι ως άνω ρήτρες αποκλεισμού προσώπων από το καθεστώς του πρόσφυγα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.