ΣτΕ 71/2016 Τμ. Δ΄ [Ανάκληση πράξης εγγραφής στα μητρώα αρρένων του Δήμου από τη γέννηση ως τέκνο ελληνίδας μητέρας]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2-3/2016, Μάϊος-Δεκέμβριος 2016

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Ανάκληση πράξης εγγραφής στα μητρώα αρρένων Δήμου από τη γέννηση ως τέκνο ελληνίδας μητέρας και απόρριψη προσφυγής κατά της ανακλητικής πράξης. Η ανάκληση της εγγραφής στα μητρώα αρρένων αιτιολογείτο πλήρως και επαρκώς, καθώς προέκυπτε ότι το πιστοποιητικό που υποβλήθηκε από τον εκκαλούντα για την απόδειξη της ελληνικής του ιθαγένειας, είχε απολέσει τη νομική του ισχύ, λόγω της διαγραφής, μεταγενεστέρως, από τα Δημοτολόγια της μητέρας του. Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την εγγραφή των εκκαλούντων στα μητρώα αρρένων (30.4.1991) έως την έκδοση της ανακλητικής νομαρχιακής αποφάσεως (14.4.2009) δεν υπερβαίνει τον εύλογο χρόνο, εντός του οποίου είναι επιτρεπτή η ανάκληση των παρανόμων ατομικών διοικητικών πράξεων και αυτό διότι η ανάκληση της εγγραφής στα μητρώα αρρένων άπτεται ζητήματος εξόχως σημαντικού για την έννομη τάξη, όπως η ιθαγένεια. Κατά την έννοια του άρθρου 12 παρ. 2 του Ν 3900/2010 (58 παρ. 1 του ΠΔ 18/1989), απαιτείται η επίκληση αποφάσεων δικαστικού σχηματισμού του Δικαστηρίου και όχι αποφάσεων της Επιτροπής Αναστολών.

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.