Σ. Γκανή, Το ζήτημα των δικαστικών απελάσεων αλλοδαπών υπό το πρίσμα της πρόσφατης κοινής υπουργικής απόφασης αριθ. 4000/4/32-ν’/17.3.2017 (ΦΕΚ Β΄ 1140)

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2-3/2016, Μάϊος-Δεκέμβριος 2016

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Σάρα Γκανή, Δικηγόρος, ΜΔΕ Ιδιωτικού Διεθνούς και Συγκριτικού Δικαίου ΕΚΠΑ Στις 31 Μαρτίου 2017 δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθ. 4000/4/32-ν’/17.03.2017 κοινή υπουργική απόφαση, σχετικά με την τροποποίηση των διατάξεων της 4000/4/32-λα/05.10.2012 για τα κριτήρια και τη διαδικασία εγγραφής και διαγραφής από τον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών (ΕΚΑΝΑ). Δια αυτής επιχειρείται να δοθεί διέξοδος σε ζητήματα που άπτονται των δικαστικών απελάσεων και τα οποία συνιστούσαν διαχρονικά προβλήματα του Δικαίου Αλλοδαπών, με θεωρητικές αλλά εντέλει και πρακτικές προεκτάσεις. Ιδίως, δίνεται λύση στο πρόβλημα των ισοβίως απελαθέντων αλλοδαπών, για τους οποίους με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο ήταν οριακά αδύνατο να αιτηθούν την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Οι διαρκείς τροποποιήσεις στα άρθρα 74 ΠΚ και 99 παράγραφοι 2-4 ΠΚ και στους νόμους περί ναρκωτικών, αλλά και οι παρατηρούμενες «στροφές» της νομολογίας σε πολλά ζητήματα, επέτειναν το πρόβλημα και συχνά οδηγούσαν σε ανεπιεική αποτελέσματα. Πρώτα, θα πρέπει να εξεταστεί το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ορίζει τα σχετικά με τη δικαστική απέλαση των αλλοδαπών και την συνεπεία αυτής εγγραφή στον ΕΚΑΝΑ και το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν. Ο ρόλος της ενωσιακής νομοθεσίας στο σημείο αυτό δεν είναι αμελητέος. Στη συνέχεια, θα γίνει προσπάθεια εντοπισμού των προβλημάτων που ανακύπτουν και των προτεινόμενων σε αυτά λύσεων. Τέλος, έμφαση θα δοθεί...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.