Ε. Τάκου, Η επέτειος μιας συμφωνίας μηδενικού αθροίσματος

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 2-3/2016, Μάϊος-Δεκέμβριος 2016

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Ελένη Τάκου, Senior Advocacy Officer, SolidarityNow Ένα και πλέον χρόνο μετά τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο απολογισμός είναι σκληρός και απολύτως αρνητικός τόσο για το καθεστώς προστασίας και δικαιωμάτων όσο και για τις ζωές των ανθρώπων οι οποίες επηρεάζονται. Οι επιπτώσεις αυτές αναλύθηκαν εκτενώς σε κοινή συνέντευξη τύπου 9 οργανώσεων [1] : Η Γενική Διευθύντρια των Γιατρών χωρίς Σύνορα, Μαριέττα Προβοπούλου, αποδόμησε το ανθρωπιστικό επικάλυμμά της Συμφωνίας, αναφερόμενη στα εκατοντάδες περιστατικά θανάτων και ακραίας βίας που δέχονται οι πρόσφυγες κατά μήκος του Βαλκανικού διαδρόμου, αλλά και τους θανάτους και την τραγική κατάσταση σε καταυλισμούς και κυρίως στα νησιά. Η Συμφωνία έχει ως σκοπό την αναχαίτηση ροών και συνιστά καταπάτηση του δικαιώματος ασύλου, δεδομένου άλλωστε ότι δεν παρέχονται ασφαλείς διάδρομοι νόμιμης εισόδου. Χρειάζεται επίσης διεύρυνση των προγραμμάτων μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στην ΕΕ και επανεγκατάστασης από την Τουρκία στην ΕΕ με βάση εξατομικευμένα κριτήρια και όχι την εθνικότητά τους (από την Ελλάδα μετεγκαθίστανται σήμερα μόνο πρόσφυγες από Συρία και Ερυθραία). Ο Πρόεδρος του ΔΣ των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, εκπρόσωπος της έταιρης ιατρικής οργάνωσης στο πάνελ, υπογράμμισε και αυτός τη σημασία κοινών πρωτοβουλιών οι οποίες ενώνουν τους ανθρώπους που βρίσκονται στο πεδίο και που δεν έχουν κανένα λόγο να κλείνουν...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.