ΜΠρΑθ 517/2019 [Υιοθεσία ανηλίκου από Αιθιοπία]

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 3/2017, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2017

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €65.00
ΝΠ €80.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Υιοθεσία ανηλίκου από Αιθιοπία ΜΠρΑθ 517/2019 Δικαστής: Ε. Ζαΐρα , Πρωτοδίκης Δικηγόρος: Χρ. Μαρινάκη Αναγνώριση αλλοδαπής απόφασης εκούσιας δικαιοδοσίας. Ο χαρακτηρισμός της αλλοδαπής απόφασης ως απόφασης εκούσιας ή της αμφισβητούμενης διαδικασίας αποτελεί δικονομικό ζήτημα διεπόμενο από τις διατάξεις του ελληνικού δικονομικού δικαίου (lex fori) Υιοθεσία που τελέστηκε στην Αιθιοπία. Ο Δικαστής του Πρωτοδικείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Αιθιοπίας, που εξέδωσε την απόφαση εφάρμοσε τον ουσιαστικό νόμο που έπρεπε να εφαρμοστεί κατά το ελληνικό ιδιωτικό διεθνές δίκαιο , ήταν αρμόδιος να επιληφθεί της υπόθεσης υιοθεσίας από την αιτούσα αφού το προς υιοθεσία τέκνο διέμενε μόνιμα στην περιφέρεια του και η απόφαση δεν αντίκειται στα χρηστά ήθη ή στη δημόσια τάξη της ελληνικής κοινωνίας. Αναγνώριση αμετάκλητης αλλοδαπής αποφάσεως περί της προσωπικής κατάστασης της αιτούσας και του υιοθετουμένου. Διατάξεις: άρθρα 23 § 1 ΑΚ , 780, 800, 905 παρ. 4 ΚΠολΔ Με βάση τον κανόνα ιδιωτικού διεθνούς δικαίου του άρθ . 23 § 1 ΑΚ , οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την σύσταση και τη λύση της υιοθεσίας ρυθμίζονται από το δίκαιο της ιθαγένειας κάθε μέρους . Περαιτέρω , κατά το άρθρο 780 ΚΠολΔ « με την επιφύλαξη αυτών που ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις , απόφαση αλλοδαπού δικαστηρίου έχει και στην Ελλάδα χωρίς άλλη...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.