Παρατηρήσεις της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης στο σχέδιο νόμου «Περί Διεθνούς Προστασίας».

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

Τεύχος 3/2017, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2017

Περιοδική έκδοση νομολογίας, νομοθεσίας, αρθρογραφίας & επικαιρότητας της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης (ΕΔΑΜ)

Εκδίδεται από το 2008 - Τετραμηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €65.00
ΝΠ €80.00 *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Παρατηρήσεις της ΕΔΑΜ στο σχέδιο νόμου «Περί Διεθνούς Προστασίας» Προς: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Στο μικρό χρονικό διάστημα ισχύος της δημόσιας διαβούλευσης παρατηρήσαμε τα εξής: Α. Γενικές Παρατηρήσεις Στο σχέδιο νόμου συγκεντρώνονται διάσπαρτες ρυθμίσεις και σε γενικές γραμμές θεωρούμε ότι αποτελεί ένα χρήσιμο οδηγό για τους εφαρμοστές του δικαίου. Προβλέπονται, όμως, πολύ σύντομες προθεσμίες στις ταχύρρυθμες, κατά προτεραιότητα, διαδικασίες που, αφενός, περιορίζουν τα δικαιώματα των αιτούντων (π.χ. στην προετοιμασία και στην παράσταση με δικηγόρο ή σύμβουλο) και αφετέρου, δεν μπορεί να τις τηρήσει η διοίκηση, καθώς δε διαθέτει ούτε το προσωπικό ούτε τις σχετικές υποδομές. Κανόνας είναι επίσης, η κράτηση των αιτούντων διεθνή προστασία, σε αντίθεση με το κοινοτικό δίκαιο που προβλέπει τέτοια κράτηση σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Παράλληλα, πρέπει να επισημανθεί ότι δεν υπάρχουν χώροι κράτησης για μαζικές κρατήσεις αιτούντων διεθνή προστασία ενώ οι υπάρχοντες είναι υπερπλήρεις. Τέλος, τα διαδικαστικά εμπόδια που τίθενται στο νομοσχέδιο για την άσκηση της προσφυγής (επίδοση αποσπάσματος απόφασης-όχι ολόκληρη η απόφαση, ασάφεια για το εάν ενημερώνεται ρητώς ο προσφεύγων για το δικαίωμα προσφυγής του, υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας του προσφεύγοντος στη συζήτηση της υπόθεσης αλλιώς απορρίπτεται η υπόθεσή του, λόγοι στο δικόγραφο της προσφυγής) βλ. άρθρα 71 παρ. 2 ,78 παρ. 3 και 93), κατά συνδυασμό...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.