Κ. Κοντοπούλου, Διαδικασίες φορολογικών ελέγχων και η παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων -Το χρονικό της αναβίωσης φορολογικών xρήσεων λόγω «συμπληρωματικών στοιχείων»

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Τεύχος 164/2019, Νοέμβριος 2019

Λογιστική - Φορολογία - Εργατικά - Ασφαλιστικά - Εταιρική δράση

Εκδίδεται από το 2005 - Μηνιαία έκδοση

Αγόρασέ το στο nb.org

ΦΠ €ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ
ΝΠ €ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ *

* Οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ.

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

Καλλιρρόη Κοντοπούλου,  Λογίστρια-Φοροτεχνικός, Διαπιστευμένη Διαχειρίστρια Αφερεγγυότητας, MSc Οι αποφάσεις του ΣτΕ αλλά και η ΑΑΔΕ συγκλίνουν στο ότι η Φορολογική Αρχή έχει 5ετή προθεσμία ώστε να ελέγξει κάθε φορολογική χρήση. Οποιαδήποτε εκκρεμή φορολογική υπόθεση δεν ελεγχθεί για τη διαχειριστική χρήση 2013 έως και 31/12/2019 (ήτοι 5+1 έτος από τη φορολογική χρήση 2013), δεν θα μπορέσει να ελεγχθεί από 1/1/2020. Ωστόσο, προβλέπεται σε περιπτώσεις που η Φορολογική Αρχή διαπιστώσει την ύπαρξη φορολογητέας ύλης είτε λόγω «συμπληρωματικών στοιχείων» είτε διότι αποδεικνύεται ότι η υποβληθείσα δήλωση φόρου εισοδήματος είναι«ανακριβής», να τεθεί σε ισχύ η 10ετής προθεσμία παραγραφής. Περιεχόμενα Ι. Γενικά ΙΙ. Νομοθετικό πλαίσιο ΙΙΙ. Πρακτικό παράδειγμα «Σταδίων Φορολογικού Ελέγχου» ΙV. Υπολογισμός φόρων και προστίμων   Ι. Γενικά Το θέμα της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων έχει αναβιώσει πολλές φορές δημιουργώντας μια αβεβαιότητα στο περί ασφάλειας δικαίου αίσθημα όσον αφορά στο πότε παραγράφεται μια διαχειριστική χρήση αλλά και στα όρια των φορολογικών υποχρεώσεων και δικαιωμάτων των φορολογούμενων. Θεωρητικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι στις 31/12/2019 αναμένεται να παραγραφεί το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου για επιβολή φόρου έως και τη διαχειριστική χρήση 2013 (31/12/2013). Στο άρθρο μας θα αναλύσουμε με ένα πρακτικό παράδειγμα που να αναδεικνύει πότε λόγω της ύπαρξης «συμπληρωματικού στοιχείου» μπορεί να εκδοθεί φύλλο ελέγχου και...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.