ΣτΕ 1925/2020 [Παραβάσεις Κ.Β.Σ. - Λήψη εικονικών τιμολογίων - Βάρος απόδειξης - Έκταση δικαστικού ελέγχου - Δικαστικά τεκμήρια]

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Τεύχος 179/2021, Μάρτιος 2021

Λογιστική - Φορολογία - Εργατικά - Ασφαλιστικά - Εταιρική δράση

Εκδίδεται από το 2005 - Μηνιαία έκδοση

Θεματολογία νέων άρθρων;

Αν έχετε κάποια ιδέα πατήστε εδώ

Αν έχετε κάποια ερώτηση ή ένα άρθρο για δημοσίευση

πατήστε εδώ

Απόσπασμα

  ΣτΕ 1925/2020 Τμ. Β΄ Παραβάσεις Κ.Β.Σ. Εικονικά τιμολόγια. Έννοια. Λήψη εικονικού φορολογικού στοιχείου. Βάρος απόδειξης της φορολογικής αρχής. Έκταση δικαστικού ελέγχου. Υποχρέωση του δικαστηρίου της ουσίας να σχηματίσει πλήρη δικανική πεποίθηση, εξαντλώντας τα νόμιμα αποδεικτικά μέσα, μεταξύ των οποίων και τα δικαστικά τεκμήρια. Επιβολή προστίμου για λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων, εκδοθέντων για ανύπαρκτες συναλλαγές. Κρίση ότι οι διαπιστώσεις της φορολογικής αρχής συνιστούσαν δέσμη ενδείξεων που κατέτειναν στην έμμεση απόδειξη εικονικότητας των επίδικων συναλλαγών. Οι σχετικοί ισχυρισμοί που είχαν αποτελέσει τη βάση επιβολής του επίδικου προστίμου, υποχρέωναν το δικαστήριο να τους αντιμετωπίσει συνδυαστικά και κατά συνεκτίμηση των στοιχείων που τους στήριζαν στο σύνολό τους, προκειμένου να συναγάγει ή μη, κατά την κρίση του, στο πλαίσιο των διδαγμάτων της κοινής πείρας, το δικαστικό τεκμήριο στο οποίο κατέτειναν και, κατόπιν αυτού, είτε να σχηματίσει πλήρη δικανική πεποίθηση για την αλήθεια ή μη της επίδικης εικονικότητας είτε, εν αδυναμία, να κατανείμει κατά τον νόμο το βάρος της αποδείξεως. Μη νομίμως το δικάσαν δικαστήριο αντιμετώπισε μεμονωμένα τις πραγματικές διαπιστώσεις και δεν έκρινε αν το σύνολο αυτών, εκτιμώμενων από κοινού, συγκροτούσαν πράγματι δικαστικό τεκμήριο απόδειξης της επίδικης εικονικότητας. Πλημμελώς αιτιολογημένη η αναιρεσιβαλλόμενη απόφαση. Δεκτή η αίτηση αναίρεσης.  

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.