Σύμβαση ναυλομεσιτείας. Κανονισμός «Ρώμη II». Ζήτημα δικαιοδοσίας ελληνικών δικαστηρίων. Δεν αποδείχθηκε παραβίαση της καλής πίστης και των χρηστών συναλλακτικών ηθών που επικρατούν στον χώρο της ναυτιλίας με εκμετάλλευση της ιδέας προς ναύλωση πλοίου. Απορρίπτει την αγωγή. ΜΠρΠειρ 2.138/2019 (τακτική διαδικασία - τμήμα ναυτικών διαφορών)

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 2/2019, Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος 2019

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Α. Πανταζόπουλος Δικηγόροι: Α. Σκανδάμη (ενάγουσας), Δ. Κωνσταντινίδης, Κ.-Φ. Γαβριήλογλου, Κ.-Σ. Μαυρόχη (εναγομένων) Σύμβαση ναυλομεσιτείας. Κανονισμός «Ρώμη II». Ζήτημα δικαιοδοσίας ελληνικών δικαστηρίων. Δεν αποδείχθηκε παραβίαση της καλής πίστης και των χρηστών συναλλακτικών ηθών που επικρατούν στον χώρο της ναυτιλίας με εκμετάλλευση της ιδέας προς ναύλωση πλοίου. Απορρίπτει την αγωγή. Σύμβαση ναυλομεσιτείας. Ο πλοιοκτήτης μπορεί να αρχίσει έρευνα με πολλά ναυλομεσιτικά γραφεία, αλλά, τελικά, θα ναυλώσει το πλοίο του μέσω του ναυλομεσίτη που του εξασφαλίζει τη «δεσμευτική προσφορά» του ναυλωτή και του προσφέρει τους καλύτερους όρους, ώστε να επιτευχθεί η ναύλωση και να εκτελεστεί το ταξίδι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιούνται όλα τα ναυλομεσιτικά γραφεία που υπέδειξαν τη δουλειά, μεσιτικής αμοιβής, αφού τυχόν πληροφορίες για τιμές ναύλων, καυσίμων κ.λπ. δεν θεωρούνται διαμεσολάβηση δεσμευτική για τον πλοιοκτήτη ή τον ναυλωτή. Λαμβάνοντας υπόψη τα εκτιθέμενα στην ένδικη αγωγή πραγματικά περιστατικά και δη ότι ο τόπος επελεύσεως τής ζημίας της ενάγουσας είναι η Ελλάδα, στην οποία εδρεύει η ενάγουσα και πρώτη εναγόμενη, καθώς και πραγματικώς η δεύτερη εναγόμενη κι ότι στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό έλαβε χώρα η αποδιδόμενη στους εναγόμενους αδικοπρακτική συμπεριφορά, κατά το άρθρο 4 του Κανονισμού «Ρώμη II», δεδομένου ότι στην περίπτωση που τα πραγματικά περιστατικά που υλοποιούν την αδικοπραξία,...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.