Αιτιολογία παραπεμπτικού βουλεύματος. Ηθική αυτουργία. Δεν αναφέρονται τα πραγματικά περιστατικά που θεμελιώνουν το δόλο του ηθικού αυτουργού. Δεν αναφέρεται καθόλου η υποκειμενική υπόσταση. Αναιρεί. ΣυμβΑΠ 816/2019 (ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα)

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 2/2019, Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος 2019

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Δ. Κοκοτίνη Μέλη: Α. Παναγιώτου, Ε. Καλογεράτου-Ευαγγέλου (Εισηγήτρια) Εισαγγελέας: Α. Κατσιρώδης Αιτιολογία παραπεμπτικού βουλεύματος. Ηθική αυτουργία. Δεν αναφέρονται τα πραγματικά περιστατικά που θεμελιώνουν τον δόλο του ηθικού αυτουργού. Δεν αναφέρεται καθόλου η υποκειμενική υπόσταση. Αναιρεί. Πότε το παραπεμπτικό βούλευμα είναι αιτιολογημένο. Στο προσβαλλόμενο βούλευμα δεν παρατίθενται συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά με τα οποία να αποδεικνύεται ότι κατά τον κρίσιμο χρόνο ο κατηγορούμενος- ηθικός αυτουργός προκάλεσε την απόφαση στον αυτουργό και στον συνεργό των αξιοποίνων πράξεων, δεν αναφέρονται ο τρόπος και τα μέσα που χρησιμοποίησε και με τα οποία πέτυχε, ως ηθικός αυτουργός, να προκαλέσει την απόφαση και δεν αναφέρεται, επίσης, ο αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της δράσης αυτού και των τελεσθεισών αξιοποίνων πράξεων. Επίσης, δεν αναφέρονται σχετικά περιστατικά που να θεμελιώνουν το δόλο του, συνιστάμενο στη συνείδηση αυτού ότι προκάλεσε στον αυτουργό και στον άμεσο συνεργό την απόφαση να εκτελέσουν τις αξιόποινες πράξεις που τους αποδίδονται, δηλαδή να διαπράξουν την άδικη πράξη την οποία αποφάσισε ο κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός και όχι άλλη, καθώς και στη συνείδηση των αξιοποίνων πράξεων στις οποίες τους παρακίνησε. Το προσβαλλόμενο βούλευμα, για το πρόσωπο του ηθικού αυτουργού, δεν αναφέρει καθόλου την υποκειμενική υπόσταση, ως προς τα περιστατικά που οδήγησαν στο αποτέλεσμα της βαριάς σωματικής βλάβης...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.