Αποφάσεις που υπόκεινται σε έφεση - Μη επιτρεπτή αγωγή υπό αίρεση - Προϋποθέσεις παραδεκτής άσκησης επιβοηθητικής αγωγής με βάση που δεν είχε συμπεριληφθεί στην κύρια αγωγή σε περίπτωση απόρριψης της βάσης της κύριας αγωγής. ΕφΠειρ 73/2009 (Ναυτικό Τμήμα)

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 2/2010, Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Νικόλαος Καραδημητρίου Εισηγητής: Δημήτριος Χονδρογιάννης Δικηγόροι: Αναστάσιος Ρούτσης, Ουρανία Κοκκίνου-Ψυχογιού, Χρυσούλα Καρατζή Αποφάσεις που υπόκεινται σε έφεση - Οι οριστικές και όχι οι προπαρασκευαστικές - Η απόφαση που διατάσσει αναβολή μέχρι περατώσεως άλλης πολιτικής δίκης είναι προπαρασκευαστική - Μη επιτρεπτή αγωγή υπό αίρεση - Προϋποθέσεις παραδεκτής άσκησης επιβοηθητικής αγωγής με βάση που δεν είχε συμπεριληφθεί στην κύρια αγωγή σε περίπτωση απόρριψης της βάσης της κύριας αγωγής Έφεση επιτρέπεται μόνο κατά των οριστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί στον πρώτο βαθμό. Οριστικές είναι οι αποφάσεις που περατώνουν όλη τη δίκη ή μόνο τη δίκη για την αγωγή ή την ανταγωγή. Άλλες αποφάσεις, που δεν κρίνουν οριστικά αλλ΄είναι απλώς προπαρασκευαστικές, υπόκεινται σε ανάκληση, είτε αυτεπαγγέλτως είτε ύστερα από αίτηση διαδίκου, που υποβάλλεται κατά τη συζήτηση της διαφοράς και όχι αυτοτελώς, εωσότου εκδοθεί οριστική απόφαση. Η απόφαση που διατάσσει αναβολή της συζητήσεως μέχρι περατώσεως άλλης εκκρεμούς πολιτικής δίκης, από την έκβαση της οποίας εξαρτάται η διάγνωση της επίδικης διαφοράς, είναι μη οριστική (προπαρασκευαστική) και άρα δεν υπόκειται σε έφεση. Αγωγή υπό αίρεση δεν επιτρέπεται, μπορεί όμως ο ενάγων για την περίπτωση που απορριφθεί η πρώτη βάση ή αίτηση της αγωγής να τη στηρίξει σε άλλη βάση ή να υποβάλει άλλη αίτηση που στηρίζεται...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.