Σύμφωνος με το Σύνταγμα ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός από το δημόσιο οφειλών του προς πολίτες με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτών - Αντίθετη μειοψηφία - Σύμφωνος με το Σύνταγμα ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός οφειλών που τελούν υπό δικαστική αναστολή - Αντίθετη μειοψηφία. ΣτΕ 2164/2012 (Ε’ Ποινικό Τμήμα)(Παρατηρήσεις: Μ. Διαθεσόπουλος)

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 3/2012, Ιούλιος - Αύγουστος - Σεπτέμβριος

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Α. Ράντος Εισηγήτρια: Θ. Ζιάμου ΝΣΚ: Α. Παπαγεωργίου Δικηγόρος: Ι. Στάμου Σύμφωνος με το Σύνταγμα ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός από το δημόσιο οφειλών του προς πολίτες με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτών - Αντίθετη μειοψηφία - Σύμφωνος με το Σύνταγμα ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός οφειλών που τελούν υπό δικαστική αναστολή - Αντίθετη μειοψηφία. Δικαίωμα αυτεπάγγελτου συμψηφισμού εκ μέρους Δημοσίου. Προϋποθέσεις κατά Αστικό Κώδικα. Ο συμψηφισμός δεν συνιστά αναγκαστική εκτέλεση προς είσπραξη απαιτήσεων, αλλά μέσο απόσβεσης εκατέρωθεν απαιτήσεων ως υποκατάσταση καταβολής. Αρκεί το προσδιορισμένο, βέβαιο, αποδείξιμο, μη αμφισβητήσιμο και εκκαθαρισμένο των οφειλών προς το Δημόσιο. Επιτρέπεται συμψηφισμός και δόσεων χρεών υπαγχθέντων σε ρύθμιση υπό την προϋπόθεση συνυπολογισμού τυχόν εκπτώσεων υπέρ του οφειλέτη και σε αυτή την περίπτωση δεν ανατρέπεται η εμπιστοσύνη των οφειλετών. Σύμφωνη με το Σύνταγμα η τροποποίηση του άρθρου 83 του ΚΕΔΕ με το άρθρο 11 του Ν 3943/2011. Αντίθετη μειοψηφία: Αντίθεση στο αρ. 5 παρ. 1 Συντ. επειδή βλάπτεται η δικαιολογημένη εμπιστοσύνη του πολίτη. Μη υποχρεωτική η προηγούμενη έκδοση ΥΑ περί διαδικασίας εξαίρεσης από αυτεπάγγελτο συμψηφισμό για την εφαρμογή του άρθρου 83 του ΚΕΔΕ. Ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός δεν κωλύεται από τη δικαστική αναστολή καταβολής χρεών, επειδή ο συμψηφισμός δεν είναι μέσο εκτέλεσης και η προσωρινή δικαστική προστασία αφορά την...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.