Πρότυπη δίκη - Αρμοδιότητα ΣτΕ για αναίρεση - Συνταγματικότητα έκτακτης εισφοράς του άρθρου 18 Ν 3758/2009 - Αναδρομικότητα φορολογίας - Φοροδοτική ικανότητα - Φοροδοτική ισότητα - Έννομο συμφέρον για την προβολή ισχυρισμού περί φθίνοντος προοδευτικού φόρου - Απαλλασσόμενα από τον ΚΦΕ εισοδήματα και απαλλαγή από έκτακτη εισφορά- προϋποθέσεις δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης και έννομο συμφέρον για την προβολή του ισχυρισμού (παραπομπή με ΣτΕ 693/2011 Β’ Τμ. 7μ). ΣτΕ Ολ 1685/2013(Παρατηρήσεις: Μιχαήλ Διαθεσόπουλος)

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 2/2013, Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Π. Πικραμμένος (αναπλ. από Φ. Αρναούτογλου) Εισηγητής: Ι. Γράβαρης Δικηγόρος: Γ. Μέντης, Χ. Αυγερινός, Κ. Σαμαρτζής Πρότυπη δίκη - Αρμοδιότητα ΣτΕ για αναίρεση - Συνταγματικότητα έκτακτης εισφοράς του άρθρου 18 Ν 3758/2009 - Αναδρομικότητα φορολογίας - Φοροδοτική ικανότητα - Φοροδοτική ισότητα - Έννομο συμφέρον για την προβολή ισχυρισμού περί φθίνοντος προοδευτικού φόρου - Απαλλασσόμενα από τον ΚΦΕ εισοδήματα και απαλλαγή από έκτακτη εισφορά- προϋποθέσεις δικαιώματος προηγούμενης ακρόασης και έννομο συμφέρον για την προβολή του ισχυρισμού (παραπομπή με ΣτΕ 693/2011 Β’ Τμ. 7μ). Αρμοδιότητα του ΣτΕ ως προς αναίρεση για διαφορά με ποσό υπολειπόμενο των 40.000 ευρώ, αλλά αφορά σε σπουδαίο νομικό ζήτημα προ άρθρου 12 παρ. 1 του Ν 3900/2010. Η επιβολή της έκτακτης εισφοράς δεν αντίκειται στην αρχή της μη αναδρομικότητας και της φοροδοτικής ικανότητας γιατί τα εισοδήματα του οικονομικού έτους 2008 ήταν το κριτήριο και η βάση επιβολής της έκτακτης εισφοράς και όχι το αντικείμενό της (μειοψ.). Οι διατάξεις περί επιβολής της έκτακτης εισφοράς δεν είναι αντισυνταγματικές μόνο και μόνο επειδή δεν υπήρχε κατά την ψήφιση του νόμου σχετική εγγραφή στον οικείο τακτικό προϋπολογισμό, καθώς δεν εμποδίζεται ο κοινός νομοθέτης, όταν παρίσταται ανάγκη, να επιβάλλει κατά τη διάρκεια του έτους και μη προϋπολογισθέντα δημόσια βάρη (μειοψ.). Δεν...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.