Ανθρωποκτονία από πρόθεση - Έννοια βρασμού ψυχικής ορμής - Κακοποίηση της κατηγορουμένης από τον βίαιο σύζυγό της κατ’ εξακολούθηση - Θανάτωση του τυραννικού συζύγου από την κατηγορουμένη, προκειμένου να δώσει τέλος στην κατ’ εξακολούθηση κακοποίησή της από αυτόν - Τέλεση της πράξης σε ήρεμη ψυχική κατάσταση - Επαρκώς αιτιολογημένη η μη ύπαρξη βρασμού ψυχικής ορμής και ορθή εφαρμογή της παρ. 1 αντί της 2 του άρθρου 299 ΠΚ. ΑΠ 1549/2012(Παρατηρήσεις: Λιάνα Γ. Τσάκωνα)

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 2/2013, Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Ν. Ζαΐρης Μέλη: Κ. Φράγκος, Γ. Αδαμόπουλος, Ε. Κιουρκτσόγλου-Πετρουλάκη (Εισηγήτρια), Μ. Βασιλάκη Δικηγόρος: Α. Ζαχαριάδης Ανθρωποκτονία από πρόθεση - Βρασμός ψυχικής ορμής - Θανάτωση τυραννικού συζύγου. Ανθρωποκτονία από πρόθεση. Έννοια βρασμού ψυχικής ορμής. Κακοποίηση της κατηγορουμένης από τον βίαιο σύζυγό της κατ’ εξακολούθηση. Θανάτωση του τυραννικού συζύγου από την κατηγορουμένη, προκειμένου να δώσει τέλος στην κατ’ εξακολούθηση κακοποίησή της από αυτόν. Τέλεση της πράξης σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Επαρκώς αιτιολογημένη η μη ύπαρξη βρασμού ψυχικής ορμής και ορθή εφαρμογή της παρ. 1 αντί της 2 του άρθρου 299 ΠΚ. [...] Κατά τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 299 του ΠΚ «όποιος, με πρόθεση σκότωσε άλλον, τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη», κατά δε την παρ. 2 του ιδίου άρθρου, «αν η πράξη αποφασίστηκε και εκτελέστηκε σε βρασμό ψυχικής ορμής, επιβάλλεται η ποινή της πρόσκαιρης κάθειρξης». Από τον συνδυασμό των διατάξεων αυτών προκύπτει ότι, για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, απαιτείται, αντικειμενικώς μεν, η αφαίρεση της ζωής άλλου ανθρώπου με θετική ενέργεια ή παράλειψη οφειλόμενης από το νόμο ενέργειας, υποκειμενικώς δε, δόλος που περιλαμβάνει τη γνώση των αντικειμενικών στοιχείων της πράξης και τη θέληση καταστροφής της ζωής του άλλου ανθρώπου. Από τη διατύπωση της δεύτερης παραγράφου του αυτού άρθρου...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.