Παράβαση διατάξεων για την κατοχή, την κυκλοφορία και τους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης - Ευθύνη του ο εγκεκριμένου αποθηκευτή - αποστολέα για την καταβολή των φόρων με την οποία βαρύνονται τα προϊόντα. ΔΕφΠειρ 148/2015 (Ζ’ Τριμελές Τμήμα)

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 2/2015, Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Μ. Λεντάρη Εφέτες: Ε. Μπράμη, Ε. Βαρβαρίδης Δικηγόροι: Κ. Καραγκούνης, Γ. Κούζιου Παράβαση διατάξεων για την κατοχή, την κυκλοφορία και τους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης - Ευθύνη του ο εγκεκριμένου αποθηκευτή - αποστολέα για την καταβολή των φόρων με την οποία βαρύνονται τα προϊόντα. Προσφυγή για την ακύρωση πράξης καταλογισμού ειδικών φόρων κατανάλωσης. Σύμφωνα με τις διατάξεις της Οδηγίας 92/12/ΕΟΚ, σχετικά με το γενικό καθεστώς, την κατοχή, την κυκλοφορία και τους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, όπως αυτές μεταφέρθηκαν στην εσωτερική έννομη τάξη με τις διατάξεις του Ν 2127/1993, ο εγκεκριμένος αποθηκευτής - αποστολέας ευθύνεται για την καταβολή των φόρων με την οποία βαρύνονται τα προϊόντα, όπως εν προκειμένω η αιθυλική αλκοόλη, που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Η ευθύνη αυτή είναι αυξημένη, που σημαίνει ότι σε περίπτωση διαφυγής πληρωμής των οφειλόμενων δασμών και λοιπών φόρων λόγω παρατυπίας ή παράβασης όπως η λαθρεμπορία, που καθιστά απαιτητό τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ο εγκεκριμένος αποθηκευτής κράτους μέλους ο οποίος προέβη στην αποστολή των εμπορευμάτων σε εγκεκριμένο αποθηκευτή άλλου κράτους μέλους αναλαμβάνει αλλότρια ευθύνη. Η ευθύνη όμως αυτή του εγκεκριμένου αποθηκευτή, δεν μπορεί να βαίνει πέραν του αναγκαίου ορίου για...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.