Αερομεταφορές - Ματαίωση της πτήσης λόγω τεχνικού προβλήματος του αεροσκάφους - Κρίση του Δικαστηρίου για την ευθύνη της αεροπορικής εταιρίας σε αποζημίωση των επιβατών. ΔΠρΠειρ 2766/2014 (9ο Μονομελές Τμήμα)

ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τεύχος 2/2015, Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος

Τριμηναία Νομική Επιθεώρηση Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς

Οι συνδρομές του περιοδικού γίνονται από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά

Απόσπασμα

Πρόεδρος: Μ. - Α. Σούπου Δικηγόροι: Σ. Στυλιανού, Α. Καραγιάννη Αερομεταφορές - Ματαίωση της πτήσης λόγω τεχνικού προβλήματος του αεροσκάφους - Κρίση του Δικαστηρίου για την ευθύνη της αεροπορικής εταιρίας σε αποζημίωση των επιβατών. Προσφυγή αλλοδαπής αεροπορικής εταιρίας για την ακύρωση διοικητικής απόφασης επιβολής προστίμου λόγω ματαίωσης της πτήσης του αεροσκάφους. Το Δικαστήριο, ερμηνεύοντας τον Κοινοτικό Κανονισμό 261/2004 και την υπ’ αριθμ. Δ1/Δ/13770/980/2005 απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, έκρινε ότι: α) η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής κατά της διοικητικής απόφασης επιβολής προστίμου λόγω ματαίωσης της πτήσης είναι δέκα ημέρες και άρχεται από τη νόμιμη κοινοποίηση της απόφασης στην εταιρία, όπως εν προκειμένω προς τον φορέα επίγειας εξυπηρέτησης αυτής, β) στην περίπτωση της προσφεύγουσας έλαβε χώρα όχι καθυστέρηση της πτήσης αλλά ματαίωση αυτής, δεδομένου ότι το αεροσκάφος, που είχε προγραμματισμένη αναχώρηση, παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα και παρέμεινε καθηλωμένο στον Αερολιμένα αναχώρησης, οι επιβάτες παρέμειναν λόγω της βλάβης αυτής στο αεροδρόμιο και αναχώρησαν την ίδια ημέρα με άλλες πτήσεις της ίδιας εταιρίας και το εν λόγω αεροσκάφος, μετά την επισκευή του από το ειδικό συνεργείο τεχνικών αναχώρησε ύστερα από δύο ημέρες χωρίς επιβάτες, συνεπώς η προγραμματισμένη πτήση ουδόλως πραγματοποιήθηκε, γ) το τεχνικό πρόβλημα, που εμφανίστηκε στο αεροσκάφος,...

Το παρόν περιεχόμενο είναι συνδρομητικό και πλήρως προσβάσιμο μόνο στους συνδρομητές του περιοδικού.

  • Εάν είστε συνδρομητής παρακαλώ συνδεθείτε εδώ.
  • Εάν θέλετε να γίνετε συνδρομητής αγοραστε το έργο και αποκτήστε πλήρη δικαιώματα πρόσβασης
  • Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως μπορείτε να γίνετε συνδρομητής στην Ψηφιακή Νομική Βιβλιοθήκη nbonline.gr επικοινωνήστε μαζί μας με email ή τηλεφωνικώς.